مدعیان امروز رگ سفید پارسال هم میخواستند پلاسکو را خاموش کنند!
مدیرعامل شرکت حفاری شمال با اشاره به حادثه فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید گفت: از آنجا که من در عملیات مهار ۴ چاه کنگان ۲۳، نفت شهر ۲۴، مارون ۱۰۴ و رگ سفید ۱۲۰ همکاری داشته ام یا مدیر پروژه بوده ام، اطلاعات کاملی در این زمینه دارم و اینکه میشنوم برخی مقایساتی را در مورد کنترل فوران انجام میدهند، تعجب میکنم.
به گزارش انرژی امروز به نقل از شرکت ملی نفت ایران، حمیدرضا گلپایگانی ادامه داد: کسانی که متخصص هستند، میدانند که مقایسه این عملیاتها کاملا اشتباه است، به طور مثال در چاه کنگان ۲۳ روش Bottom kill را پیش گرفتیم، در مارون ۱۰۴ از Top kill استفاده کردیم.
گلپایگانی ضمن تقدیر از متخصصان فعال در عملیات کنترل فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید گفت: به طور ویژه باید دست متخصصانی که تجربه بالایی در این زمینه دارند و برای این پروژه انتخاب شدهاند و هماکنون در خط مقدم جان خود را بر کف دست گذاشتهاند و در دل آتش فعالیت میکنند بوسید.
تاکنون عملیات کنترل فوران کاملا استاندارد بوده است
گلپایگانی با بیان اینکه تا کنون عملیات فوران چاه رگ سفید استاندارد بوده است گفت: فاکتورهایی در هر چاه وجود دارد که با چاه دیگر قابل مقایسه نیست؛ از جمله فشار سطحی دهانه چاه، دمای آتش، میزان دبی خروجی نفت و گاز، و نفتی و یا گازی بودن چاه که فاکتورهای بسیار مهمی برای این موضوع به شمار میرود.
وی ادامه داد: به طور مثال ممکن است یک چاه به واسطه عمق، فشار و دما و دبی چاه در کنار سایر فاکتورها در یکی از کشورهای منطقه در ۱ روز مهار شود، یک چاه در نفت شهر در ۴۰ روز، چاه دیگر در مارون ۱۵ روزه مهار شود و یکی هم در جای دیگر از دنیا یک سال زمان ببرد؛ اما نباید چاهی که فوران آن یکسال زمان برده را مورد نکوهش قرار داد و آن را با دیگری مقایسه کرد.
مدیرعامل شرکت حفاری شمال کج شدن شیر فوران گیر، کوهستانی بودن منطقه، آبرسانی سخت و دمای بالا را جز عواملی دانست که کار کنترل را در رگ سفید ۱۴۷ سخت میکند و گفت: با کج شدن شیر فوران گیر کار Top kill عملا مختل شده و همین که میشنویم همکاران بیش از ۱۰ بار استینگر را وارد دهانه چاه کرده اند، از نظر من یک شاهکار و ارزشمند بوده است.
وی ادامه داد: بسیاری از افراد حاضر در عملیات کسانی هستند که دورههای خارج از کشور را زیر نظر اساتید برجسته جهانی از جمله نیل آدامز دیدهاند و هم اکنون خود در دل آتش هستند.
کسانی که تجربه ندارند سکوت کنند
گلپایگانی مقایسه عملیات اطفا حریق چاه با سایر حوادث حریق را اشتباه خواند و گفت: چاه نفت و گاز، پالایشگاه یا کارخانه پتروشیمی نیست که با گرفتن شیر آتش نشانی روی منبع حرارتی و یا اتمام ذخیره سوخت خاموش شود، بلکه چاه نفت و گاز به یک منبع لایزال الهی وصل است و قرار نیست سوخت آن به اتمام برسد و باید جلوی جریان نفت و گاز را گرفت.
وی افزود: کسانی که چنین مقایسههایی انجام میدهد، همان کسانی هستند که در جریان آتش سوزی ساختمان پلاسکو میگویند یک تیم از ملی حفاری بیاید و این آتش را خاموش کند. در واقع اینها افراد بی تجربهای هستند که باید کنار بایستند و سکوت کنند و افراد صاحب تجربه باید جلو بیایند و همه دست در دست جلوی این فوران را بگیرند.
مدیرعامل شرکت حفاری شمال با اظهار به اینکه «این شرکت از روز اول حادثه آمادگی کامل خود برای هرگونه یاری را اعلام کرده است»، گفت: اگر بتوانیم کمکی کنیم، در واقع خدمتی است که به کشور انجام داده ایم و منتی برای آن نداریم.
وی در پایان با بیان اینکه «برخی میگویند استفاده از دانش بینالمللی میتوانست این فوران را زودتر مهار کند»، گفت: در حادثه چاه کنگان ۲۳، تیم خارجی برای بررسی ۱ ماه، برای تجهیز کارگاه ۲ ماه و برای اطفا ۶ ماه زمان میخواست در حالی که متخصصان ایرانی در کمتر از چهار ماه عملیات مهار را به سرانجام رساندند. اگر شرکت بین المللی هم ورود کند، اطلاعات را از ما میگیرد و به طور مشاورهای عنوان میکند که باید در فلان نقطه حفاری امدادی انجام داد و عملیات Top kill را هم پیش برد؛ همان کاری است که متخصصان ما انجام میدهند و هر فرد دیگری هم که فرماندهی را بر عهده میگرفت اینگونه عمل میکرد.