چطور به 110هزار میلیارد تومان رسیدم؟ قبول ندارید؛ بگویید…
حاجی دلیگانی نحوه رسیدن به عدد110 هزار میلیارد افزایش درآمد حاصل از افزایش قیمت حامل های انرژی را تشریح کرد.
حسینعلی حاجی دلیگانی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی انرژی امروز درباره سخنانش نسبت به افزایش درآمد حاملهای انرژی در گفتگوی ویژه خبری سیما گفت: سال 1389 که هدفمندی یارانه ها آغاز شد کل درآمد حاصل از افزایش قیمت حامل های انرژی بالغ بر 36 هزار میلیارد تومان شد. آن زمانی منظور است که قیمت بنزین از 100 تومان به 400 تومان افزایش پیدا کرد و قیمت سایر حامل های انرژی هم به همین نحو افزایش پیدا کرد.
وی در ادامه افزود: پس از آن در مرحله دیگر در سال 92 قیمت ها بالا رفت و در آن دوره بنزین به عنوان یک شاخص از 400 تومان به 1000 تومان رسید. به عبارتی در مرحله اول 300 تومان بنزین گران شد و نسبت به آن افزایش قیمت CNG، نفت سفید و دیگر فرآورده های نفتی و حاملهای انرژی تا آب و برق را شاهد بودیم. در مرحله دوم این افزایش دوبرابر و 600 تومان شد.
افزایش درآمدهای حاصل از گران کردن حامل های انرژی تا سال 92 برابر 80 هزار میلیارد است
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصریح کرد: بر اساس دو شاخص که اولی افزایش قیمت حامل های انرژی بود و دومی اضافه شدن میزان مصرف در جامعه بود در سال 92 که مرحله دوم افزایش قیمت اتفاق افتاد، عدد حاصل از افزایش درآمدها حدود 80 هزار میلیارد تومان شد؛ که بانک مرکزی نیز آن را تایید کرده است.
وی در ادامه افزود: زمانی که ما در کمیسیون تلفیق برنامه ششم در حال بررسی این موضوع بوده ایم و در ماده 39 نیز آن را آورده ایم؛ ناظر به همین موضوع است که رقم حاصل از ما به التفاوت قیمت حاملهای انرژی از سال 89 تا 92 حدود 80 هزار میلیارد تومان است.
چگونه به 110 هزار میلیار افزایش درآمد می رسیم
عضو کمیسیون برنامه و بودجه به افزایش حامل های انرژی در بودجه 97 اشاره کرد و گفت: حالا هم بنا است در یک قلم حدود 17هزار و 400 میلیارد تومان به قیمت حاملهای انرژی اضافه شود. پس بنابراین این 17 هزار و 400 میلیارد تومان در کنار آن 80 هزار میلیارد تومان سابق برابر 97 هزار و 400 میلیار تومان می شود.
وی در ادامه افزود: حدود12 هزار میلیارد هم پیش بینی افزایش مصرف را داریم. هم جمعیت بیشتر شده است و هم مصرف بالاتر رفته است. جمع این موارد 110 هزار میلیارد تومان می شود. این رقمی که مطرح کردم مبنایش همین است.
هرکس که این آمار و ارقام را قبول ندارد بگوید
نماینده مردم شاهین شهر در مجلس با اشاره به روند فعالیت دولت درباره این درآمدها گفت: اگر الان دولت به شرکت های خودش این اجازه را داده است یا نداده است که پول دریافتی از افزایش قیمت آب، افزایش قیمت برق، افزایش قیمت گاز، افزایش قیمت سی ان جی، افزایش قیمت بنزین، افزایش قیمت گازوئیل او افزایش قیمت نفت کور و سایر حامل های انرژی را به حساب هدفمندی یارانه ها واریز کنند. این ها از درآمد کم نمی کند؛ مطلبی که اینجا مطرح است، این است که این در آمد حاصل می شود.
وی در ادامه افزود: حال اینکه دولت تصمیم گرفته که بخشی از آن واریز نشود، مساله دیگری است؛ هر چند که بنا بر قانون برنامه برای دولت الزام است که همه مبالغ باید به حساب درآمدی خزانه کل کشور واریز شود و مجدد دولت از آن محل پول خود را برداشت کند. حالا هر که این آمار و ارقام را قبول ندارد بگوید.
افزایش درآمد را از ابتدای اجرای هدفمندی در نظر می گیریم
حاجی دلیگانی با بیان اینکه «منظور 110 هزار میلیار افزایش درآمد از ابتدای اجرای هدفمندی منظور بوده است»، تصریح کرد: از ابتدا تا پارسال که برنامه ششم را مصوب میکردیم این رقم بنا بر گزارش هایی که از دستگاه های ذیربط از جمله بانک مرکزی به دستمان رسید، این رقم تا پارسال 80 هزار میلیارد بود که الان قطعا این رقم به نزدیک 90 هزار میلیارد رسیده است.
وی در ادامه افزود: میزان مصرف بالا رفته است چنانچه میزان بنزین روزانه کشور در مرحله قبل 60 میلیون لیتر در روز بوده است و حالا احتمالا به 80 میلیون لیتر رسیده است. این افزایش مصرف، درآمد را هم بالا می برد.
فقط 54 هزار میلیارد از این درآمدها محل مصرفش در قانون مشخص است
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به شفاف نبودن محل هزینه کرد این درآمدها گفت: آنچه تکلیف است، یکی در تبصره 14 به منظور پرداخت نقدی یارانهها، کاهش فقر مطلق، درمان و یارانه نان و خرید تضمینی گندم مجموعا 37 هزار میلیارد تومان مصرف این درآمدها مشخص شده است و در تبصره 18 هم 17 هزار و 400 میلیارد آن برای موضوع اشتغال هزینه شود.
وی در پایان گفت: بر این اساس 54 هزار و 400 میلیارد آن در قانون شفاف سازی شده است و مابقی آن که در صورت افزایش مرحله جدید برابر نیمی از این افزایش درآمد است مشخص نیست، که دولت باید آن را شفاف سازی نکرده است.