اروپا قربانی استراتژی جدید نفتی روسیه؟
یک مشاور صنعت نفت با پایان سال 2017 میلادی هشدار داد صادرات زیاد نفت از روسیه به چین میتواند هزینههای واردات نفت اروپا را افزایش دهد.
به گزارش خبرنگار بینالملل «انرژی امروز» خط لوله نفتی شرق سیبری، سالانه 30 میلیون تن نفت خام اورال را به چین خواهد رساند.
طبق خبر بلومبرگ و رویترز شرکت مشاوره نفت و گاز FGE اعلام کرده است بعد از راهاندازی این خط لوله روزانه 160 هزار بشکه نفت از روسیه به چین صادر خواهد شد. بنابراین کل نفت خامی که روسیه به چین صادر خواهد کرد به روزانه 200 هزار بشکه میرسد.
بنا بر نظر این شرکت مشاور، صادرات نفت بیشتر به چین باعث خواهد شد نفت کمتری برای اروپا باقی بماند. افزایش صادرات نفت روسیه به چین به معنی نزدیکی بیشتر روسیه به آسیا به دلیل تحریمهایی است که اتحادیه اروپا بر سر کریمه و اوکراین بر روسیه تحمیل کردهاند.
در سال 2016، روسیه 3.7 میلیون بشکه نفت به اروپا صادر کرد در حالی که در همان زمان کمتر از یک میلیون بشکه نفت به چین صادر کرده بود.
بر اساس دادههای اداره اطلاعات انرژی EIA اروپا 70 درصد نفت صادراتی روسیه در سال 2016 را به خود اختصاص داده بود در حالی که سهم چین فقط 18 درصد بود. اما حالا اعداد جدید EIA نشان میدهد که این سهم در حال تغییر است.
قیمت نفت خام اورال بر اساس شاخص برنت با 4 دلار تخفیف محاسبه میشود. اما تخفیف وست تگزاس اینترمدیت برابر با 6 دلار در هر بشکه است. به بیان دیگر تغییر صادرات نفت روسیه از اروپا به چین میتواند فرصتی برای صادر کنندگان ایالات متحده پدید آورد تا بتوانند نفت خود را با هزینه کمتری به اروپا برسانند. شاید هم اروپا از این تغییر خوشنود باشد.
اما در دراز مدت مسائل قطعیت کمتری خواهند داشت. واضح است که روسیه به روابط خود با چین بیشتر اهمیت خواهد داد. علاوه بر آن گازپروم در حال تکمیل خط لوله گازی سیبری تا سال 2019 است. این خط لوله ماموتی 2500 کیلومتری حدود 1.3 تریلیون فوت مکعب گاز را سالانه به چین میرساند.
این کشور سومین مصرف کننده بزرگ گاز دنیا بعد از ایالات متحده و روسیه است و انتظار میرود در دهه پیشرو تقاضای گاز این کشور بیشتر هم شود و تا سال 2040 به مقام دوم جهان برسد.
همین حالا هم این کشور با کمبود گاز مواجه است. گزارش جدیدی که اوراسیا دیلی منتشر کرده است میگوید که گاز وارداتی از سیبری برای چین بسیار ضروری است.
بنابراین آیا این گاز وارداتی از روسیه میتواند باعث کاهش گاز وارداتی اروپا خواهد؟ بعید است گازپروم سهم 30 درصدی گازی اروپا را از دست بدهد و از طرفی گاز کافی برای همه وجود دارد.
آنچه که اتفاق خواهد افتاد این است که چین اروپا را به عنوان بزرگترین وارد کننده گاز دنیا پشت سر خواهد گذاشت، آن هم در زمانهای که روابط بین اروپا و اتحادیه اروپا روبهروز سختتر میشود.