تحلیل غلط آمار و ارقام در گزارش دیوان محاسبات

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: انتشار گزارش‏‌های غیرمستند و مبهم از سوی نهادهای نظارتی بدون این‌که پاسخی درخور به ابهام‌ها بدهد، سبب آزرده شدن افکار عمومی و ایجاد نااطمینانی در فضای اقتصادی می‎شود.

به گزارش انرژی امروز، مهدی پازوکی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی و کارشناس ارشد بودجه افزود: آمار و ارقام ارائه شده در گزارش‎ سازمان‎های نظارتی باید معنادار و با ارائه مستندات قوی باشد، در غیر این صورت این مراکز اعتبار خود را  از دست می‌دهند و زمینه برای بازی با افکار عمومی از سوی رسانه‎های معاند باز می‎شود.

وی با اشاره به انتشار گزارش تفریغ بودجه سال ۹۵ از سوی دیوان محاسبات افزود: بیان رقم ۱۱ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان پول واریز نشده از سوی شرکت ملی گاز در چنین گزارشی جای سوال اساسی از تهیه‌کنندگان این گزارش دارد. نگاهی به ارقام مصوب شده در کمیسیون تلفیق برای این بخش در بودجه سال ۹۷ نشان می‎دهد تهیه‌کنندگان این گزارش آمار و ارقام را به خوبی تحلیل نکرده‌‏اند.

پازوکی تصریح کرد: در مصوبه کمیسیون تلفیق برای بودجه سال آینده درآمد شرکت ملی گاز ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تعیین شده که ۸ هزار میلیارد آن برای هدفمندی، ۸ هزار میلیارد برای هزینه‎های تولید و انتقال، ۹۲۰ میلیارد برای کارمزد سی ان جی، ۲۷۳ میلیارد برای ارزش افزوده و ۲۷۳ میلیارد برای عوارض و… در نظر گرفته شده است.

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی عنوان کرد: همین روال را در مورد درآمدها و هزینه‎های این شرکت در سال ۹۵ هم شاهد هستیم و حالا سوال مهم این است که کارشناسان دیوان محاسبات با چه فرمولی به رقم ۱۱ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان انحراف رسیده‎اند؟

وی با بیان این‌که اشتباه در آماردهی یا نبود مستندات در تهیه گزارش‎های نظارتی امری عادی است، گفت: روال شناخته شده در دنیا این است که این نهادهای ناظر قبل از انتشار عمومی چنین گزارش‎هایی از دستگاه‌های مربوطه توضیح بخواهند نه این‌که با انتشار عمومی آن، به نوعی تشویش اذهان عمومی دامن بزنند

پازوکی افزود: مسئولان ارشد تهیه این گزارش خود مدعی بودجه‌ریزی عملیاتی هستند و بعید است با الزام‌های عملکرد دستگاه‎ها در تحقق بودجه ناآشنا باشند. این نوع برخورد با گزارش‎های تخصصی و کارشناسی زمینه را برای فراموش شدن فسادهای مهم فراهم می‌کند.

این استاد دانشگاه با بیان این‌که سرمایه اجتماعی قوی یکی از عوامل مهم برای پیشبرد اهداف توسعه‎ای در هر کشوری است، تصریح کرد: انتشار این نوع گزارش‎های غیرمستند بدون این‌که همه جوانب از دستگاه‎های مربوط پرسیده شود، سرمایه اجتماعی را تضعیف می‏‌کند و اعتبار این دستگاه‎ها را زیر سوال می‎برد و این روال باید اصلاح شود.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن