جهش تولید گاز در پارس جنوبی

شرکت ملی گاز ایران از ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید با اجرای طرح‌های عظیم گازرسانی توانسته گام‌های بلندی در مسیر بهبود رفاه زندگی مردم شهرها و روستاها و نیز توسعه اقتصاد و آبادانی کشور بردارد.

به گزارش انرژی امروز، شرکت ملی گاز ایران با پیشینه‌ای به بلندای بیش از نیم قرن، همواره یکی از مهم‌ترین ارکان تامین انرژی در کشور به شمار می آید ،دراین میان یکی از حساس ترین وظایف این شرکت علاوه بر گازرسانی به شهرها و روستاهایی که هنوز از این نعمت خدادادی برخوردار نیستند ، تامین گاز مصرفی بخش های خانگی ، تجاری و صنعتی کشور به ویژه در فصول سرد سال است ، به نحوی که حتی یک ثانیه نیز قطعی گاز نداشته باشیم که این امر با تلاش کارکنان شرکت ملی گاز ایران به صورت مطلوبی در حال انجام است . هر چند در سال های گذشته به دلیل زیاده خواهی ترکمنستان در مقاطعی برخی شهرهای شمالی کشور که گاز آن ها از طریق واردات از این کشور تامین می شد ، دچار مشکلاتی شدند ، اما با بهره برداری از خط لوله دامغان -کیاسر-ساری- نکا این مشکل نیز برطرف شد و نگرانی از این بابت احساس نمی شود. تمامی این موفقیت ها با تلاش بی وقفه کارکنان و متخصصان شرکت ملی گاز ایران رقم خورده است ، اما باید تاکید کرد که ادامه روند مطلوب تامین گاز کشور نیازمند همکاری و همیاری مردم عزیز ایران در سراسر کشور در مصرف بهینه این نعمت خدادادی است .

امروز با توسعه شبکه گازرسانی در سراسر کشور، فعالیت پالایشگاه‌های گاز، بهره‌مندی از مخزن عظیم میدان گازی پارس جنوبی، ورود به بازار صادراتی منطقه و حضور در عرصه تجارت گاز جایگاه خود را بیش از پیش در سطح ملی و جهانی تثبیت کرده است، گرچه این پایان راه گاز نیست و هنوز پله‌های فراوانی در نردبان رشد و توسعه باقی‌ مانده که باید با مدیریت، دانش و تخصص بالا رفت.

این موضوع در سخنان دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری نیز بارها شنیده شد. وی  آذرماه ۹۶ در جریان نخستین سفر دولت دوازدهم به سیستان و بلوچستان، در این باره گفت: «از وزارت نفت و شرکت ملی گاز که در دولت یازدهم یکی از افتخارات ما بودند، تشکر می‌کنم.»

قدردانی رئیس جمهوری به دلیل دستاوردهای شرکت ملی گاز در طول دولت یازدهم ( ۱۳۹۶-۱۳۹۲) بود؛ اقدام‌هایی مانند گازرسانی به ۹ هزار روستای جدید مطابق بند «ق»، تبصره ۲ بودجه سال ۱۳۹۳ در دولت یازدهم و ۱۵۰۰ روستا تاکنون، گازرسانی به ۱۲۹ شهر جدید، گازرسانی به ۱۱ نیروگاه جدید گازی، گازرسانی به زاهدان در سیستان و بلوچستان با هزینه‌ای بالغ بر ۷۵۰ میلیارد تومان، راه‌اندازی طرح گازرسانی به شهر رینه به روش سی‌ان‌جی برای نخستین بار در کشور با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی داخلی و با مدل قراردادی BOOT در آبان‌ماه امسال.

کارنامه صنعت گاز فصل‌های درخشانی داشته است از جمله شبکه گازرسانی که با دارا بودن سطح مطلوبی از کیفیت و استانداردهای جهانی و اجرا و بهره‌برداری بیش از ۸۲ هزار کیلومتر شبکه داخلی شهر و روستا، در بیشترین نقاط کشور پراکنده است و با افزایش بهره‌مندی بیش از ۵ میلیون مشترک جدید از گاز طبیعی به عنوان نمای اصلی فعالیت‌های صنعت گاز در داخل کشور به شمار می‌آید.

این کیفیت در هر دو بخش شبکه گازرسانی و شبکه انتقال گاز، در زمان وقوع حوادثی مانند زلزله‌های اخیر در شهرهای مختلف کشور به خوبی نمود پیدا کرد.

میزان گاز مصرفی در بخش‌های مختلف خانگی، تجاری، صنایع غیر عمده و حمل و نقل کشور از ۶۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعب در ۱۰ ماه نخست سال ۱۳۹۲، با ۲۰ درصد افزایش به ۷۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب در ۱۰ ماه امسال رسید، این در حالی است که واردات گاز از ترکمنستان از دی‌ماه سال ۱۳۹۵ متوقف شد.

تعداد خانوارهای بهره‌مند از نعمت گاز طبیعی از ۸۴ درصد در پایان سال ۱۳۹۱ به بیش از ۹۱ درصد تا پایان آذرماه امسال رسید، همچنین، شمار روستاهای بهره‌مند از گاز در پایان آذرماه امسال به ۷۶ درصد رسید، در حالی که این رقم در ۱۰ ماه سال ۹۱، ۵۴ درصد بود.

از دیگر اقدام‌های شرکت ملی گاز می‌توان به افزایش گازرسانی به نیروگاه‌ها از ۳۶ میلیارد مترمکعب در سال ۹۲ به ۶۲ میلیارد مترمکعب در سال ۹۵ اشاره کرد که این میزان در ۱۰ ماه امسال به ۵۹ میلیارد مترمکعب رسیده و برآورد می‌شود تا پایان امسال به ۶۶ میلیارد مترمکعب برسد.

روند گازرسانی به نیروگاه‌ها، سبب کاهش سهم سوخت مایع در سبد سوخت مصرفی نیروگاه‌ها از ۴۳ درصد در سال ۹۲ به نزدیک ۱۵ درصد در سال ۹۵ و نیز کاهش به میزان ۹.۵ درصد در ۱۰ ماه امسال شده است.

بر این اساس، سهم گاز طبیعی در سبد سوخت مصرفی نیروگاه‌ها در دی‌ماه سال ۹۵ تنها ۵۷ درصد بوده که در دی ماه امسال به ۷۵ درصد رسید.

مطابق آمار شرکت ملی گاز، میزان گاز مصرفی صنایع عمده کشور از ۲۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب در ۱۰ ماه سال ۹۲ به ۲۸ میلیارد و ۹۰۰ میلیون مترمکعب در ۱۰ ماه  پارسال و ۳۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب در ۱۰ ماه امسال رسیده است که نشان از رشد ۲۱ درصدی گازرسانی به صنایع عمده کشور دارد.

اجرا و بهره‌برداری بیش از ۳ هزار کیلومتر خطوط انتقال فشار قوی گاز، اجرا و بهره‌برداری از خط‌لوله انتقال گاز ایرانشهر-زاهدان به طول بیش از ۲۶۵ کیلومتر، احداث و بهره‌برداری از ۹ ایستگاه عظیم تقویت فشار گاز و افزایش ظرفیت پالایش و انتقال گاز از دیگر فعالیت‌های شاخص شرکت ملی گاز ایران به شمار می‌آید.

اجرا و بهره‌برداری از خط لوله انتقال گاز دامغان-کیاسر-ساری-نکا به طول بیش از ۱۷۰ کیلومتر، یکی از اثربخش‌ترین اقدام‌های شرکت ملی گاز است. این خط لوله سبب شد تا شهرهای شمال و شمال‌شرق کشور به پایداری گاز برسند و با وجود قطع واردات گاز از سوی ترکمنستان در ابتدای ژانویه۲۰۱۷ بر خلاف دوره‌های پیشین مردم این مناطق با مشکل قطع گاز روبه‌رو نشده و زمستان را بی دغدغه سپری کنند.

در کنار این موضوع و در پی توافق‌های انجام شده میان ایران و عراق سرانجام در خردادماه امسال، صادرات گاز ایران به این کشور آغاز شد. عراق برای دریافت این گاز، دو مقصد نیروگاهی در بغداد و بصره را در نظر گرفته که نخستین بخش از صادرات، از مرز نفت‌شهر به بغداد در حال اجراست و بخش دوم نیز از مسیر شلمچه به بصره خواهد بود که اقدام‌های مربوط به ایران آماده شده و گاز در ایستگاه شلمچه آماده ورود به خاک عراق است و این امر پس از تکمیل احداث خطوط انتقال گاز عراق اجرایی خواهد شد.

همه فعالیت‌های اجرایی شده در صنعت گاز کشور با برداشت از مخازن گازی به ویژه مخزن عظیم پارس جنوبی است. این مخزن گازی که میان ایران و قطر مشترک است، یکی از سرمایه‌های گرانقدر طبیعی در کشور به شمار می‌آید. تولید گاز از میدان پارس جنوبی در پایان سال ۱۳۹۱ تنها ۲۸۵ میلیون مترمکعب در روز بود که این رقم در دی ماه ۱۳۹۵ به ۴۷۰ میلیون مترمکعب رسید و بر اساس آخرین آمار در دی ماه امسال به ۵۵۳ میلیون مترمکعب افزایش یافته است.

در طول فعالیت دولت‌ها تا پیش از آغاز به کار دولت یازدهم ، تنها ۱۰ فاز پارس جنوبی به مدار آمده بودند، اما در چهار سال فعالیت دولت یازدهم، ۱۱ فاز پارس جنوبی به بهره‌برداری رسمی رسید که مجموع فازهای در حال بهره برداری را به ۲۱ فاز رساند. بر این اساس، برای نخستین بار ظرفیت تولید میدان پارس جنوبی با میزان برداشت روزانه قطر از این میدان برابر شده است.

هم اکنون مشکلات بخش دریایی فازهای ۱۳، ۱۴ و ۲۲، ۲۳، ۲۴ نیز برطرف شده است و بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده فازهای ۱۳ و ۲۲ تا ۲۴ و نیمی از فاز ۱۴ در سال ۱۳۹۷ به بهره‌برداری می رسد.

با توجه به تلاش‌های بی وقفه کارکنان صنعت گاز، انتظار می‌رود مردم نیز در مصرف بهینه این نعمت خدادادی نهایت همکاری را داشته باشند تا چرخ‌های اقتصاد بر مدار توسعه بچرخد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن