بررسی و مقایسه مدل های مختلف رشد شکاف هیدرولیکی در مخازن کربناته ایران
« بررسی و مقایسه مدل های مختلف رشد شکاف هیدرولیکی در مخازن کربناته ایران» عنوان مقاله ایست که در آخرین شماره مجله مهندسی شیمی و نفت به چاپ رسیده است.
به گزارش «انرژی امروز» در چکیده این مقاله می خوانیم: به دلیل وسعت زیاد میادین غنی از نفت پر فشار در ایران، استقبال خوبی از عملیات شکافزنی هیدرولیکی تا به امروز در کشور انجام نشده است. در این مقاله عملیات تحریک چاه از طریق فرایند شکافزنی هیدرولیکی در یکی از مخازن کربناته جنوب غربی ایران با مدل های مختلف شبیه سازی شده است.
نواحی تولیدی مناسب برای انجام فرایند شکافزنی بر اساس لیتولوژی، اشباع آب-نفت، خصوصیات زمین شناسی و در نهایت تنش های درون سازندی انتخاب گردید. شرایط بهینه نیز با مدل شبه سه بعدی (P3D) برای شبیه سازی انتخاب گردید. در این مقاله برای تعیین و مقایسه جنبه های هندسی رشد شکاف هیدرولیکی و فشار های مورد نیاز از مدلسازی P3D و روش اجزای محدود (FDM) و دیگر روش های ارائه شده در تاریخچه ادبیات نظیر PKN و KGD استفاده شد.
مقایسه روش های ذکر شده با یکدیگر نشان داد که مدلسازی از طریق P3D و روش اجزای محدود نتایج بهتری نسبت به روش های PKN و KGD در شرایط پیچیده دارند. در مرحله آخر نیز برای سنجش تاثیر تغییرات پارامترهایی نظیر تنش های موجود سنگ سازند، نرخ تزریق و خصوصیات زمین شناسی مخزن روی رشد شکاف، روی این پارامترها آنالیز حساسیت صورت گرفت.
نتایج آنالیز حساسیت نشان داد که عملیات شکافزنی هیدرولیکی موفق نه تنها به پارامترهای کنترلی نظیر نوع سیال و خصوصیات پروپانت استفاده شده دارد، بلکه میزان موفقیت عملیات به پارامترهای غیرکنترلی نظیر خصوصیات مخزنی و تنش های درون سنگی نیز وابسته است. این مقاله کمک شایانی به انتخاب مدل بهینه طراحی عملیات شکافزنی هیدرولیکی در مخازن کربناته ایران با خصوصیات مشابه آنچه که در مقاله آمده است، خواهد کرد.
کلیدواژگان:
شکافزنی هیدرولیکی، مدل رشد شکاف، خصوصیات مخزن
مجله: مهندسی شیمی و نفت
نوع مجله: علمی- پژوهشی
صاحب امتیاز: دانشگاه تهران
نویسندگان:
محمدعلی چمن زاد1، احمد رمضان زاده1، بهزاد تخم چی1، حجت نوروزی2
1 دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی شاهرود
2 رئیس بخش تحقیقات و توسعه شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)
ایمیل مسئول مقاله: aramezanzadeh@shahroodut.ac.ir
سال انتشار: پاییز 96
فایل دریافت مقاله: