رکوردزنی در گازرسانی به نیروگاهها باید بهرهوری نیروگاهها بالا برود
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در خصوص گازرسانی به نیروگاه های کشور گفت: در شرایط خاص مثل برف اخیر، گاز برخی نیروگاه هایی که قبلا به آنها سوخت دوم داده شده است، برای مدت کوتاهی قطع می شود تا در گازرسانی خانگی به مشکل برنخوریم. در شرایط عادی نیروگاه 92 درصد گاز مصرف می کنند و فقط 8 درصد از سوخت دوم استفاده می کنند.
به گزارش خبرنگار نفت و گاز «انرژی امروز» یازدهم بهمن ماه بود که محسن طرزطلب مدیرعامل شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی در نشست خبری خود خبر از قطعی گاز نیروگاه ها در سرمای شدید داد و گفت: تا قبل از سرد شدن هوا ۹۲ درصد نیاز سوخت نیروگاه ها از طریق گاز تامین می شد. یعنی چیزی روزانه معادل ۱۷۵ میلیون لیتر گاز تحویل نیروگاه ها می شد، اما پس از سرد شدن هوا در روزهای اخیر گازرسانی به نیروگاه ها به حدود ۷۰ میلیون لیتر رسید.
طرزطلب خاطر نشان کرد: بنابراین مجبور شدیم از گازوئیل و مازوت به عنوان سوخت نیروگاه استفاده کنیم. شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی تلاش خود را برای تامین سوخت نیروگاه ها انجام می دهد اما بارها گفتیم که مصرف سوخت مایع هم به نیروگاه ها فشار می آورد و هم آنها را مستهلک می کند.
وی افزود: برای سوخت تحویلی بسیار هزینه میکنیم تا بتوانیم آلایندگی را کنترل کنیم اما همه چی دست ما نیست. در این روزها مجبور شدیم از سوخت مایع استفاده کنیم. سه شنبه 10 بهمن ماه، فقط۲۰ نیروگاه از ۷۵ نیروگاه از گاز برخوردار شدند؛ ۴۰ نیروگاه اصلاً گاز دریافت نکردند و ۱۵ نیروگاه نیز مقدار کمی گاز تحویل گرفتند.
این صحبت ها از سوی طرزطلب، مدیرعامل شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی در حالی مطرح شد که امروز حمیدرضا عراقی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در واکنش به این موضوع گفت: مصرف سالانه کل نیروگاه ها هم در بخش گاز و هم سوخت دوم جمعا حدود 75 میلیارد متر مکعب است. هرچقدر گاز کمتر تزریق شود، باید سوخت دوم مصرف شود که متشکل از گازوئیل و مازوت است.
عراقی در پاسخ به پرسش «انرژی امروز» با بیان اینکه «قیمت گازوئیل و مازوت همانطور که می دانید در بازار بالاتر از گاز است»، گفت: در نتیجه با ارسال گاز بیشتر به نیروگاه ها مصرف گازوئیل و مازوت کمتر خواهد شد.
وی با اشاره به سال 1392 خاطر نشان کرد: نیروگاه ها در آن زمان 35 میلیارد مترمکعب گاز مصرف می کردند و به همین اندازه گازوئیل و مازوت مصرف می شد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز با اشاره به نامه تشکر آمیز وزیر نیرو خاطر نشان کرد: امسال بر اساس نامه و تشکر وزیر نیرو به شرکت ملی گاز، نیروگاه ها، زیر 10 درصد سوخت مایع مصرف می کنند و 92 درصد گاز مصرف می شود. یعنی چیزی بالاتر از 60 میلیارد مترمکعب فقط گاز مصرف شده است.
عراقی با بیان اینکه با این گازرسانی به نیروگاه ها هم به محیط زیست و هم به اقتصاد کشور کمک شده است، گفت: اما ما معتقدیم نیروگاه ها باید بهره وریشان را بالا ببرند و گازسانی به نیروگاهی با بهره وری زیر 55 درصد صرفه و توجیه اقتصادی ندارد.
وی تصریح کرد: ولی در شرایط خیلی خاص مثل برف و سرمای شدید اخیر که مصرف خانگی به 577 میلیون مترمکعب در روز می رسد، در مواردی یک مقدار مصرف نیروگاهایی را که قبلا به آنها ذخیره داده ایم را کم می کنیم و آنها سوخت دوم مصرف می کنند، تا شرایط به حالت عادی برگردد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز خاطر نشان کرد: این در حالی است که بالاترین میزان مصرف خانگی در سال گذشته 530 میلیون مترمکعب بوده است.
وی تاکید کرد: زمانی که کل کشور سرد می شود و مصرف خانگی بالا می رود، ما نمی توانیم به خانگی نمی توانیم بگویم مصرف نکن و باید مصرف سوخت مدیریت شود.
عراقی با بیان اینکه «امسال مصرف گاز نیروگاهی ما رکورد زده است»، گفت: در کل امسال مصرف گاز نیروگاه ها به چیزی حدود 67 میلیارد مترمکعب می رسد یعنی چیزی حدود 92 درصد گاز مصرف کردند که این خود رکوردی برای گازرسانی به نیروگاه ها محسوب می شود و حتی در بحث کاهش آلودگی نیز در نوع خودش رکورد زده است.
وی در پاسخ به این پرسش خبرنگار نفت و گاز «انرژی امروز» مبنی بر اینکه «تا چه زمانی قرار است نیروگاه ها در زمان بحران روی سوخت دوم بروند و با توجه به افزایش تولید در گاز قرار نیست تغییری در این روند را شاهد باشیم؟»، گفت: برای اینکه تمام نیروگاه ها بتوانند همیشه گاز مصرف کنند، نیاز به سرمایه گذاری خیلی بالاتری دارد. باید بهره وری نیروگاه ها بالا برود، ما هم ظرفیت مان را بالا ببریم که این از نظر فنی امکان پذیر است که فقط از سوخت گاز استفاده کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز در پایان خاطر نشان کرد: اما این 8 درصد استفاده از سوخت دوم چیز مهمی نیست و نیروگاه ها همیشه هم ذخیره دارند.