پارلمان اروپا با لغو ساعت تابستانی موافقت کرد
آیا به زودی تغییر ساعت تابستانی در کشورهای اتحادیه اروپا لغو میشود؟ ۳۸۴ نماینده پارلمان اروپا در رایگیری بر سر تغییر ساعت تابستانی، با لغو آن موافقت کردند. شمار موافقان ساعت تابستانی تنها ۱۵۴ نفر بود.
در جریان رایگیری روز پنجشنبه (۱۹ بهمن ۸ فوریه) در پارلمان اروپا بر سر لغو یا ادامه تغییر ساعت تابستانی، ۳۸۴ نماینده با لغو ساعت تابستانی موافقت کردند. شمار موافقان ادامه تغییر ساعت تابستانی با ۱۵۴ نفر بسیار کمتر از نیمی از مخالفان این تغییر بود.
به نظر نمیرسد با رایگیری در پارلمان اروپا لغو تغییر ساعت تابستانی به سرعت در کشورهای عضو اجرایی شود. اکنون کمیسیون اتحادیه اروپا باید به دقت فواید و مضرات تغییر ساعت تابستانی را به آزمایش گذارده و بررسی کند.
در صورتی که کمیسیون اتحادیه اروپا نیز با لغو تغییر ساعت تابستانی موافقت کند، مقدمات قانونی چنین طرحی را تهیه و تنظیم خواهد کرد.
ساعتها در کشورهای عضو اتحادیه اروپا از سال ۱۹۹۶ تاکنون در آخرین یکشنبه ماه مارس یک ساعت به جلو و در آخرین یکشنبه ماه اکتبر یک ساعت به عقب کشیده میشوند. این طرح از همان آغاز مورد مناقشه بود. بسیاری از آن شکایت داشتند که یک ساعت از زمان خوابشان حذف می شود.
تغییر ساعت تابستانی در آلمان
در آلمان تغییر ساعتها برای اولین بار در طول جنگ جهانی اول اجرا شد. این رسم اما بعدها لغو شد و در فاصله میان دو جنگ جهانی و تا سالها بعد از جنگ جهانی دوم دیگر اجرا نشد. در سال ۱۹۸۰ با این دلیل که با تغییر ساعتها از روشنایی روز بهتر استفاده میشود، باز تغییر ساعت تابستانی رواج یافت.
در سال ۲۰۱۶ میلادی رسانههای آلمان نتیجهی نظرسنجی نهاد پژوهشی فورسا را که به سفارش بیمه سلامتی DAK تهیه شده بود، در تایید نظر مخالفان تغییر ساعتها منتشر کردند. این نظرسنجی از افزایش شمار مخالفان خبر میداد.
برمبنای نظرسنجی نهاد پژوهشی فورسا، نزدیک به سه-چهارم پرسششوندگان در آلمان (۷۴ درصد) معتقد بودند که تغییر ساعت تابستانی یا زمستانی به دلیل تاثیرات منفی آن بر سلامتی انسان، غیرمنطقی است. در این میان ۸۰ درصد زنان و ۶۸ درصد مردان با تغییر ساعت تابستانی مخالف بودند.
برای اغلب آلمانیهای زیر ۳۰ سال که در این نظرسنجی شرکت کرده بودند، تغییر ساعت چندان اهمیت نداشت، زیرا بر وضعیت جسمی و روانی آنان تاثیر محسوسی بر جای نمیگذارد. در گروه سنی میان ۱۴ تا ۲۹ سال، تنها ۶۰ درصد آنها خواهان پایان دادن به این رویه بودند. این رقم در میان کسانی که بیش از ۶۰ سال داشتند، افزایش مییافت و به ۷۶ درصد میرسید.
از نظر جغرافیایی نیز تفاوتهای منطقهای وجود داشت: بیش از ۸۰ درصد پرسششوندگانی که در ایالتهای شرقی آلمان زندگی میکردند، با تغییر ساعت مخالف بودند.
در سال ۱۹۸۰ میلادی زمانی که تغییر ساعتها بار دیگر در آلمان آغاز شد، بحثهای داغی پیرامون چگونگی کاهش مصرف انرژی در جریان بود. موافقان میگفتند که با این روش میتوان در مصرف برق در شب که یک ساعت بیشتر هوا روشن است، صرفهجویی کرد.
نتایج پژوهشهای متعدد اما نشان داد، از آنجا که صبحها در بهار و پاییز هوا سرد و تاریک است، سحرخیزان ناگزیر از مصرف برق بیشتر برای ایجاد گرما و نور هستند.