ضرورت اقدام ایران و سازمان ملل علیه سدسازی ترکیه
ابوالفضل حسن بیگی، نائب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در گفت وگو با خبرنگار پارلمانی «انرژی امروز» با بیان اینکه در مورد موضوع گردوغبار درایران و کشورهای همسایه مانند عراق، سوریه، عربستان سعودی و کشورهای حاشیه خلیج فارس چند نکته حائز اهمیت است، گفت:«مهمترین نکته اینکه چند دهه است که آمریکایی ها در خاورمیانه حضور دارند و جنگ های متعددی در این منطقه در جریان بوده است.علاوه بر این جنگ ها مسئله داعش و استراتژی ایجاد خاورمیانه جدید،تجزیه کشورها و عبور تانک ها، نفربرها، آتش توپخانه ها…پوشش گیاهی را از بین برده و خسارت سنگینی به منابع طبیعی و فضای سبز در منطقه وارد کرده است. از این رو مهمترین عاملی که می توان نام برد، جنگ و سیاست اشتباه و محضک آمریکا برای خاورمیانه جدید است. وقتی که مسئله تجزیه مطرح است مدیریت ها نیز متزلزل شده و تثبیت شن های روان نیز انجام نمی شود.»
وی ادامه داد:«زمانی در جهت تثبیت شن های روان مالچ پاشی انجام می شد اما متاسفانه به دلیل جنگ ها و تزلزلی که در دولت ها وجود داشته برای این مسائل چاره اندیشی نشده و مهمترین عامل شن های روان را نا آرامی های خاورمیانه می دانم.»
حسن بیگی عامل دوم را عدم اجماع کشورها و دولت ها دانسته و گفت:«دولت عربستان، یمن، عراق و لیبی هیچ کدام از ثبات لازم برخوردار نیستند و تجزیه توسط داعش و تروریست ها نیز انجام شده است.برخی از مناطقی که منشا اصلی گرو غبار در ایران هستند در اختیار داعش قرار دارد و در این منطقه هم مدیریت بسیار ضعیف بوده و هم اینکه هیچ اقدامی در جهت تثبیت شن های روان انجام نشده است.»
وی ادامه داد: «عامل سوم مسئله آب که دو بخش قابل ملاحظه دارد. امروز آمریکاییها برای اینکه ملتهای اسلامی را به جان یکدیگر بیندازند تلاش میکنند عامل اصلی را مسئله آب معرفی کنند. در داخل کشور ما نیز عدهای برای اینکه بگویند صدای ما خیلی بلند است و در شرایطی که رسانههای اصلی جهان در اختیار صهیونیستها و موساد است تلاش میکنند مسئله آب را مسئله اصلی بیان کنند.»
سدسازی ترکیه، مهمترین عامل نیست
نائب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با تأکید بر اینکه درزمینه آب، خشکسالی هم مؤثر بوده و آب بهطور کلی کاهش پیداکرده است، گفت: «نکته بعدی سدهایی است که ترکیه ساخته و تلاش میکند آبی که به دجله و فرات ریخته میشود را که سرچشمههای آن در ترکیه قرار دارد، با توسعه کشاورزی به مصرف برساند. هرچند که این مسئله نمیتواند مسئله اصلی باشد. ما مشاهده میکنیم که آب رودخانه دجله و فرات کم شده است اما حجم زیر کشت ترکیه بهاندازهای نیست که بخواهیم بگوییم همه تقصیرها به گردن ترکیه و سدسازیهای آن است هرچند که جزو عوامل سوم و چهارم هستند و سازمان ملل نیز باید به این مسئله ورود کند.»
وی ادامه داد: «متأسفانه ما شاهد چند شعار غلط هستیم. شعاری که در آینده بتواند تأمین کننده منافع امریکا باشد و زرادخانههای آمریکاییها را به تحرک وادارد. میبینیم که بر زبان بسیاری از مردم جهان جمله جاری و ساری شده است که جنگ آینده، جنگ آب است.»
حسن بیگی بابیان اینکه به جنگ آب بهعنوان مسئلهای برای اختلاف و نابودی کشورهای اسلامی میدمند، گفت: «این روزها هم میبینیم که ترامپ تلاش میکند آمریکا از معاهده آبوهوای پاریس، شانه خالی کند. ما باید با مسئله آب منصفانه و استراتژیک برخورد کنیم. در غیر این صورت آنچه آمریکاییها و موساد و سیا میخواهند با به جان هم انداختن ملت مسلمان منطقه محقق میشود. سرانجام هم میگویند هر اتفاق ناگواری که در خاورمیانه رخ میدهند بر گردن ملت مسلمان این منطقه است. درحالیکه مدیریت این آشوبها در اختیار خودشان است و همواره تلاش میکنند ملتها را به جان یکدیگر بیندازند.»
وی ادامه میدهد: «جنگهای خاورمیانه بهقدری ثروتهای این کشورها را نابود کرده است که در حال حاضر برای تثبیت شنهای روان تنها ایران است که توان سرمایهگذاری دارد. البته ایران هم جنگ خانمانسوز هشت ساله را پشت سر گذاشته است. سازمان ملل هم باید به این مسئله ورود کند. در مقاطعی سدهای ترکیه باید باز شود و تمامی هورها اعم از هورالعظیم، هورالحمار، هورالهویزه و مناطقی که درگذشته بهصورت هورهای بزرگ بودهاند که شنهای روان را تثبیت میکرده اند، آبگیری شوند.»
میتوان با توسعه کشاورزی شنهای روان را تثبیت کرد
حسن بیگی با تأکید بر اینکه در حال حاضر هم در این زمینه در داخل کشور اشتباهاتی در حال رخ دان است، گفت: «ما میتوانیم با آب کم بهینه استفاده کنیم و بهجای اینکه برای تثبیت شنهای روان هزینههای کلان صرف کنیم باید این مناطق را به سرزمینهای خرم و آباد کشاورزی تبدیل کنیم. هم اشتغال ایجاد میشود هم به تولید ملی میانجامد و عملاً به دست مردم میتوانیم به تثبیت شنهای روان بپردازیم. برخی از مباحثی که مطرح میشود به نظر من تند است، برخی انحرافی است و در برخی هم منافع شخصی و گروهی مطرح است.»
وی افزود: «عدهای هم برای اینکه از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنند میگویند پول کلانی از درآمدهای نفتی باید برای تثبیت شنهای روان اختصاص پیدا کند. در زمینه سدسازی ترکیه ما معتقد هستیم باید قوانین الهی که درگذشته وجود داشته رعایت شود. برای اینکه این قوانین الهی رعایت شود باید به قوانین زمینی و بینالمللی تبدیل شود. درگذشته یازده میلیارد مترمکعب آب از افغانستان وارد ایران میشد. چرا در حال حاضر سیستان و بلوچستان خالی از سکنه شده است؟ این رقم را به یک میلیارد کاهش دادهاند و همین یک میلیارد را هم اجازه نمیدهند که وارد ایران شود.»
ایران هیچگاه جلوی حق آب عراق را نگرفته است
این عضو کمیسیون امنیت ملی با اشاره به اینکه از ناحیه ایران آب زیادی وارد عراق نمیشده است، گفت:» درواقع تأکید بر این مسئله یک عملیات روانی است و ما باید تلاش کنیم مسائل بهصورت قانونی حل شود و هیچکسی کار خلاف قانون انجام ندهد. ترکیه اگر رها شود ممکن است دو رودخانه عظیم دجله و فرات را که از آغاز تاریخ جاری بوده، خشک کند. سازمان ملل و ایران نیز باید به این مسئله ورود کنند. اینکه میگویند آب زیادی از ایران وارد عراق میشده است تنها نوعی فرافکنی است. اگر آب رودخانه کم شده است به دلیل این بوده که نزولات آسمانی کاهش پیداکرده است چون ایران سد نزده و تحت هیچ شرایطی جلوی حق آب عراق را نگرفته است.»