قرارداد پژوهشگاه نفت برای رفع چالش خوردگی درپالایشگاههای گاز
رئیس واحد تبدیلات گاز طبیعی پژوهشگاه صنعت نفت از امضای قراردادهایی برای واگذاری دانشهای فنی به بخش خصوصی در نمایشگاه نفت و گاز خبر داد و گفت: امضای قرارداد برای رفع چالش خوردگی پالایشگاههای گاز از دیگر اقدامات این پژوهشگاه در این نمایشگاه است.
اکبر زمانیان در نشست خبری امروز با اشاره به برگزاری بیست و سومین نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی از 16 تا 19 اردیبهشت ماه جاری، افزود: رونمایی از برخی دستاوردهای پژوهشگاه صنعت نفت از جمله اقدامات ما در این نمایشگاه است.
وی یکی از دلایل راهاندازی انستیتو فراورش گاز در این پژوهشگاه را ارائه خدمات فناورانه به صنایع وابسته به نفت دانست و اظهار کرد: برنامههایی را برای فاز دوم فعالیتهای این انستیتو تدوین کردهایم که به تایید شرکت ملی گاز رسیده است و درصدد هستیم در نمایشگاه نفت و گاز و پتروشیمی از کارها و اقدامات انجام شده در این انستیتو رونمایی کنیم.
زمانیان ارائه خدمات فناورانه به پالایشگاههای گاز را از جمله اقدامات این انستیتو نام برد و ادامه داد: پالایشگاههای گاز کشور عمدتا دچار چالش خوردگی و تجزیه و تخریب آمین هستند؛ از این رو پروژهای را برای یکی از پالایشگاههای گاز با کمک یک همکار خارجی برای رفع این چالش اجرایی کردیم و در این نمایشگاه قرار داد آن منعقد خواهد شد.
به گفته وی با امضای این قرارداد در سال 1397 مشکل خوردگی که ضرر و زیان هنگفتی را به پالایشگاهها وارد میکند، رفع خواهد شد.
زمانیان در پاسخ به این سوال که چرا برای رفع چالش خوردگی از شرکتهای دانشبنیان فعال در این زمینه کمک گرفته نشد، توضیح داد: مساله خوردگی دارای جنبههای زیادی است و در پالایشگاههای گاز مساله خوردگی ناشی از تجزیه حلالهای مصرفی است که تاکنون شرکتهای داخلی کمتر در این زمینه مطالعه انجام دادهاند.
وی با تاکید بر اینکه در این زمینه پژوهشگاه مطالعاتی را انجام داده و برای یکی از پالایشگاهها طرحهایی را اجرایی کرده است، گفت: ولی در یکی از پالایشگاههای کشور مساله خوردگی آنها حاد است و از نظر ما بدترین پالایشگاههای کشور در این زمینه محسوب میشود؛ از این رو در دستور کار داریم که برای رفع این چالش از همکاری یک شرکت خارجی بهره ببریم تا دانش فنی ما در این زمینه تکمیل شود.
رئیس واحد تبدیلات گاز طبیعی پژوهشگاه صنعت نفت انتقال دانش فنی به کشور را از دیگر برنامههای این همکاری با شریک خارجی دانست و گفت: علاوه بر آن قراردادی در زمینه افزایش راندمان واحدهای بازیافت گوگرد در این نمایشگاه به امضا میرسد.
وی در این باره اظهار کرد: واحدهای بازیافت گوگرد یکی از واحدهای مهم پالایشگاهها به دلیل حذف گوگرد از گاز طبیعی و رفع چالشهای زیست محیطی به شمار میرود؛ از این رو باید راندمان حذف گوگود در این واحدها در بالاترین حد باشد تا محیط زیست آلوده به ترکیبات آلاینده نشود.
زمانیان با تاکید بر اینکه پالایشگاههای کشور دچار کاهش راندمان واحدهای بازیافت گوگرد هستند، گفت: برای ارتقای راندمان این واحدها در قالب قراردادی طرحهایی در یکی از پالایشگاههای نمونه انجام میشود و واحدهای بعدی نیز در دستور کار هستند.
وی اقدام دیگر این پژوهشگاه را کاهش گازها به فلر دانست و یادآور شد: بر این اساس پیشنهاداتی در این زمینه داده شده است و امیدواریم تا دو ماه آینده به انعقاد قراردادی در این زمینه برسیم.
زمانیان هدر رفت گاز از طریق فلرها را از چالشهای موجود مناطق نفتی از جمله در پارس جنوبی و عسلویه عنوان کرد.
وی یادآور شد: واگذاری دانشهای فنی کاتالیست که در پژوهشگاه صنعت نفت توسعه و تکمیل داده شده و در مقیاس آزمایشگاهی و پایلوت اجرایی شده به بخش خصوصی را از دیگر برنامههای این پژوهشگاه نام برد و اظهار کرد: این دانشهای فنی برای تجاری سازی به بخش خصوصی واگذار میشود که تاکنون دو کاتالیست `آروماتیک سازی` و `ریفرمینگ` به بخش خصوصی واگذار شده است.
رئیس واحد تبدیلات گاز طبیعی پژ وهشگاه صنعت نفت با بیان اینکه واگذاری دانشفنی 3 کاتالیست دیگر در دستور کار این پژوهشگاه قرار دارد، ادامه داد: توافق نامه همکاری با یک شرکت خصوصی نهایی شده است و در نمایشگاه قرارداد آن به امضا میرسد تا با تولید آن در داخل کشور از واردات این کاتالیست بینیاز شویم.