بانک جهانی اعتراض پاکستان به سدسازی هند را رد کرد
بانک جهانی به عنوان نهاد میانجی حل اختلافات مناقشات آبی میان پاکستان و هند، دلایل اسلام آباد برای اعتراض به احداث سد جدید هند در منطقه کشمیر را ناکافی دانست.
بالا گرفتن مناقشات آ بی و مسائل حقابه پاکستان و هند به عنوان دو کشور همسایه و رقیب سنتی که همواره درگیر اختلافات سیاسی و مرزی بوده اند، این روزها باعث شده تا بهبود روابط دو کشور هسته ای در منطقه بیش از گذشته با مشکل مواجه شود.
«نارندرا مودی» نخست وزیر هند به تازگی با سفر به کشمیر تحت کنترل دهلی نو سد `کشن گنگا` در مسیر رودخانه نیلم را با ظرفیت تولید 330 مگاوات برق افتتاح کرد.
پروژه سد `کشن کنگا` در سال 2009 آغاز شد که در حال حاضر تکمیل و آماده بهرهبرداری است.
بر اساس این گزارش، پاکستان نیز با تنظیم شکایت نامه اقدام هند را مغایر با معاهدات تقسیم آب بین د وکشور موسوم به `توافقنامه آب های ایندوس ` دانسته و اعلام کرد پس از ساخت این سد و انحراف آن حقابه پاکستان از رودخانه هایی که از کشمیر تحت کنترل هند سرچشمه می گیرد به شدت کاهش می یابد.
به گفته مقام های پاکستانی 80 درصد کشاورزی در خاک این کشور به آب رودخانه های ایندوس وابسته است و اقدام هند می تواند آب دریافتی از این رودخانه را به شدت کاهش دهد.
اما هند این موضع پاکستان را رد کرده و معتقد است که اقدام آن کشور برای سد سازی در مسیر رودخانه تنها برای تولید برق است و طبق معاهده تقسیم آب بین دو کشور اسلام آباد از حقابه دریافتی محروم نخواهد شد.
یک هیات چهار نفره پاکستان به ریاست `اشتر اوصاف` دادستان کل این کشور چندی پیش با سفر به واشنگتن شکایت پاکستان نسبت به ساخت سد از سوی هند در مسیر آب های منتهی به پاکستان را به بانک جهانی مطرح کرد.
منابع خبری پاکستان به نقل از بیانیه بانک جهانی در پایان مذاکرات دو روزه با هیات پاکستانی گزارش دادند: شکایت و شواهد پاکستان درخصوص سد جدید هند ناکافی بوده و بانک جهانی اعتراض پاکستان در این خصوص را رد کرد.
بانک جهانی با اشاره به پیمان رودخانه سند (ایندوس) که در سال 1960 میان هند و پاکستان به امضا رسیده است، گفت:بانک جهانی تضمین دهنده این پیمان است اما با این حال نقش محدودی در ارتباط با آن دارد.
در این بیانیه آمده است: بانک جهانی به همکاری خود با پاکستان و هند ادامه می دهد و برای کمک به حل مناقشه آبی میان دو کشور عملکرد شفاف و بی طرفانه خواهد داشت.
بر اساس پیمان رودخانه سند (ایندوس) که سال 1960 میان هند و پاکستان به امضا رسید، هند می تواند از آب رودخانه های شرقی (روی، بیس و سوتلج) استفاده کند در حالی که آب رودخانه های غربی (ایندوس، جلوم و چناب) به پاکستان می رسد. اما هند می تواند برای مصرف داخلی، کشاورزی و تولید برق از آب رودخانه های غربی نیز استفاده کند.
هند و پاکستان در سال 2010 نیز با یکدیگر بر سر توافق ایندوس اختلاف پیدا کردند در این زمان پاکستان شکایتی در خصوص پروژه 330 مگاواتی برق هند در کیشن گنگا به سازمان های جهانی حل اختلاف طرح کرد.
هند در سال 2011 مجبور به توقف این پروژه شد اما سال 2013 هند تحت شرایط سخت مجوز ادامه پروژه را دریافت کرد.
سند (ایندوس) که از فلات تبت سرچشمه گرفته و پس از عبور از جامو و کشمیر ،گلگیت و بلتستان ،بخش میانی پاکستان را پیموده و در نزدیکی بندر کراچی به دریای مکران می ریزد.
پاکستان که یکی از خشک ترین کشور های جهان است به آب چرخه سند بسیار نیازمند است.