ماموریت مکرون در سنت پترزبورگ: پوتین، نزد دوستان اروپایی برگردد
این سوال که آیا روسیه کشوری اروپایی ست، آسیایی ست یا هر دو، دولتمردان و مردم این کشور را دچار سردرگمی ساخته است. اگرچه رئیس جمهور فرانسه امانوئل مکرون ادعا کرده پاسخ این سوال را می داند.
در نشست اقتصادی دو روزه سنت پترزبورگ با شعار اعتمادسازی برای اقتصاد، روسای جمهور روسیه، فرانسه، نخست وزیر هند و ژاپن و رئیس صندوق بین المللی پول از جمله مقام های عالیرتبه شرکت کننده در این نشست بودند، در حالی که جای خالی ترامپ به شدت به چشم می خورد و به گفته نماینده بلومبرگ، یکجانبه گرایی دولت آمریکا و اعمال تحریم های خودسرانه علیه برخی کشورها از سوی بسیاری از حاضران مورد انتقاد قرار گرفت.
اما نکته مهم، تقلای کشورها برای جلب نظر روسیه و تامل مقامات این کشور در بررسی شرایط به نفع خودشان بود. در حالی که به نظر نمی رسید مقامات واشنگتن و لندن چندان نگرانی از گرایش روسیه به آسیا داشته باشند، نمایندگان آلمان و فرانسه چندین بار در اظهاراتشان، ناخرسندی خود از این موضوع را اعلام کردند؛ حتی امانوئل مکرون در سخنانی اظهار داشت روسیه بخشی جدایی ناپذیر از اروپاست، در گذشته اشتباهاتی از سوی طرفین صورت گرفته که باید در مورد حل و فصل آنها اقدامات لازم صورت گیرد.
پیش از این، گردهارد شرودر صدراعظم سابق آلمان نیز طی سخنانی مشارکت انرژی روسیه و اروپا را فرصتی مغتنم برای طرفین برشمرده و با طعنه، تلاش های آمریکا برای تحریم پروژه خط لوله گاز طبیعی نورداستریم 2 را مورد انتقاد قرار داده بود.
از دیگر نکات مورد توجه تحلیلگران در این نشست، اظهارات متفاوت رهبران کشورها در مورد توسعه همکاری و روابط تجاری با یکدیگر است. علیرغم اظهارات تندوتیز ترامپ در مورد اقتدار انرژی آمریکا، پوتین حمایت خود از سرمایه گذاری و تجارت آزاد در روسیه را اعلام نمود و از هر گونه فعالیت شرکت های چینی در این کشور ابراز خرسندی کرد، اما هنگام سخنرانی رئیس جمهور فرانسه در مورد توسعه همکاری شرکت های فرانسوی در حوزه انرژی روسیه و اظهار تمایلش برای تبدیل شدن به بزرگ ترین سرمایه گذار مستقیم خارجی در روسیه، پوتین اظهار داشت فراموش نمی کند پاریس از نخستین حامیان تحریم های غرب علیه روسیه بود که لطمات بسیار سنگینی بر اقتصاد روسیه وارد ساخت. طبق اظهارات پوتین و علیرغم تصور بسیاری از تحلیلگران بازار انرژی، سرمایه گذاری فرانسه در روسیه آنچنان که تصور می شود قابل توجه نیست. پیش از این، شرکت فنلاندی Fortum بالغ بر 6 میلیارد یورو در روسیه سرمایه گذاری نموده است، در حالی که مجموع سرمایه گذاری فرانسه در این کشور به 15 میلیارد یورو می رسد.در حال حاضر نیز برخی شرکت های بزرگ چینی خواستار حضور فعال در حوزه انرژی روسیه هستند که با استقبال مقامات این کشور مواجه شده است.
به گفته آلینا آستینووا مدیر شرکت روستوف، روسیه باید با همه کشورها دوست باشد؛ ما نباید مجبور به انتخاب شویم. برای ما اروپا و آسیا تفاوتی ندارد. حتی شرکت های آمریکایی نیز با استقبال گرم ما مواجه خواهند شد.