دولت هیچ برنامه‌ای برای فروش آب به کشورهای همسایه ندارد

وزیر نیرو با تاکید بر اینکه دولت به هیچ وجه برنامه‌ای برای انتقال و فروش آب به هیچ یک از کشورهای همسایه ندارد، گفت: مشکل کم آبی موجب شده تا برخی از دشمنان کشور در خارج از این مرزها برای ایجاد فشار به مردم به هوس بیفتند و شرایط را برای ایجاد تنش در مناطق مختلف مساعد ببینند.

به گزارش «انرژی امروز» از پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو(پاون)، رضا اردکانیان شامگاه شنبه، 16 تیرماه با حضور در برنامه نگاه یک به تشریح آخرین وضعیت آب و برق در کشور پرداخت و افزود: روزهای گرم تابستان امسال در حالی آغاز شده که میزان بارش‌های کشور از ابتدای سال آبی 97-96 (ابتدای مهرماه) تاکنون به 167 میلیمتر رسیده که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته 26 درصد و در مقایسه با مدت متوسط دراز مدت 30 درصد کاهش داشته است.

وی با تاکید بر اینکه کم بارشی همزاد با ماست، ادامه داد: درصددیم تا با همکاری سایر وزارتخانه و دستگاه‌های کشور کمتر در خصوص مقابله با خشکسالی صحبت کنیم و سازگاری با کم آبی را در دستور کار قرار بدهیم. اجداد ما هزاران سال در یک اقلیم کم آب و خشک زندکی کرده‌اند، کوچ نکرده‌اند و طی سازگاری با کم آبی توسعه، رونق و پیشرفت داشته‌اند و پیشرفته‌ترین فناوری بهره‌برداری صحیح از منابع زیرزمینی یعنی قنات را به جهان معرفی کرده‌اند.

وزیر نیرو با اشاره به ایجاد برخی شایعات در فضای مجازی در خصوص صادرات آب ایران به سایر کشورهای منطقه، گفت: افت بی سابقه بارندگی‌های سال آبی جاری موجب شده تا برخی از دشمنان کشور در خارج از این مرزها برای ایجاد فشار به مردم به هوس بیفتند و شرایط را برای ایجاد تنش در مناطق مختلف مساعد ببینند.

اردکانیان با تاکید بر اینکه پیش از نیز دو بار مسئله صادرات آب ایران به کویت و سایر کشورهای منطقه را تکذیب کرده‌ام، ادامه داد: با وجود این باز هم پیش‌بینی شده بود که این شایعه سازی‌ها ادامه خواهد شد چرا که نان برخی افراد در پرداختن به این شایعه هاست.

وی به پیشینه مسئله انتقال آب به کویت اشاره کرد و افزود: در سال 82 زمانی که بنده معاون امور آب وزارت نیرو بودم پیشنهادی در بخش خصوصی ایران مبنی بر علاقه‌مندی دولت کویت برای انتقال آب ایران به این کشور مطرح شده بود و یادداشت تفاهمی در آن زمان نیز در این زمینه آماده و بخش خصوصی هم برای تنظیم قرارداد فعال شده بود.

وزیر نیرو یادآور شد: در همان مقطع زمانی با توجه به مباحثی که در خصوص تغییر اقلیمی به وجود آمده بود و پیش‌بینی شده بود که کشور ما در آینده دچار خشکسالی خواهد شد مخالفت‌های جدی از طرف بخش‌های مختلف به ویژه از سوی بنده برای انجام این طرح مطرح شد که خوشبختانه این موضوع به قرارداد منجرنشد و در همان زمان بحث کاملا منتفی شد.

اردکانیان خاطرنشان کرد: طبق قانون وزارت نیرو مسئول تخصیص آب از یک سد به یک دشت، شیرین کردن اب دریا و انتقال آن به داخل کشور، یا صادرات و فروش آب و… است. برای چندمین بار تاکید می‌کنم که به هیچ وجه دولت هیچ برنامه‌ای برای انتقال و فروش آب به هیچ یک از کشورهای همسایه ندارد. نباید از این نکته مهم غافل شویم که برخی درصدد هستند از مشکل کم آبی برای ایجاد تنش بین مردم مناطق مختلف استفاده کنند.

وزیر نیرو به وضعیت شهرهای دارای تنش آبی اشاره کرد و گفت: از میان یک هزار و 157 شهر کشور 334 شهر با جمعیتی بالغ بر 34 میلیون نفر با مشکلات کم آبی مواجه هستند. دولت دو هفته پیش حدود یک هزار و 20 میلیارد تومان به منظور اجرای هزار و 195 پروژه در 280 شهر برای کاهش تنش آبی اختصاص داده است.

وی با تاکید بر اینکه در زمینه استفاده از منابع آبی جامعه بدمصرفی هستیم، اضافه کرد: ما با وجود اینکه به تمامی طرح‎‌های تامین آب همچون شیرین سازی آب دریا، مهار آب‌های سطحی، بارور سازی ابرها، مطالعه پدیده آب‌های ژرف، استفاده از پساب و بازچرخانی از آن و… بپردازیم اما نباید از شیوه مصرف خود غافل شویم چون اگر بدمصرفی خود را اصلاح نکنیم این آب‌های جدید هم مشکل ما را برطرف نخواهد کرد و گویا که به داخل یک مشک سوراخ آب ریخته شده باشد.

اردکانیان خاطرنشان کرد: شهرهای ما در مناطقی واقع شده است که منابع آب اطراف آن محدود است و جمعیت چند میلیونی اطراف آن را به راحتی نمی‌توان منتقل کرد و باید با همین منابع گذران زندگی کنند و این منابع پاسخگویی افزایش جمعیت آینده هم باشد. ما از این منبع گران بها نباید برای شستن زمین و… استفاده کنیم. تامین آب شرب برای شهرها فعالیت فوق العاده پیچیده و سنگینی دارد و این جمعیت با مصرف صحیح باید به زندگی مناسب خود ادامه بدهند.

وزیر نیرو اظهار کرد: درصددیم در برخی مناطق همچون مناطق کویری کولرهای آبی تبدیل به کولرهای گازی شود و آب صرفه جویی شده در این بخش صرف مصارف دیگر شود. همچنین درصددیم تا در همین کولرهای آبی تغییری بدهیم تا مصرف آب و برق آن ها نیز کمتر شود.

وی تاکید کرد: اگر ما بتوانیم با کمک هم حدود 10 درصد بهره‌وری آب در بخش کشاورزی را افزایش بدهیم اطمینان کامل داریم حقابه های زیست محیطی به خوبی تامین خواهد شد و برای مصارف بخش آب شرب و صنعت دو برابر جمعیت فعلی کشور هم منابع آب کافی وجود خواهد داشت.

اردکانیان تصریح کرد: با تصمیم وزارت جهاد کشاورزی کشت برنج به جز دو استان در سایر مناطق ممنوع شده است، ولی امروز شاهدیم در یکی از استان‌ها بیش از دو میلیارد مترمکعب آب شیرین صرف کشت برنج می شود. بنابراین باید الگوی کشت مناسب را در استان‌های مختلف کشور مستقر کنیم.

وی افزود: در حال حاضر حدود 10 میلیارد مترمکعب در بخش شرب، بهداشت و صنعت و حدود 90 میلیارد مترمکعب در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد که اگر 10 درصد بهره‌وری آب بخش کشاورزی را افزایش بدهیم منابع آب لازم برای دو برابر جمعیت فعلی کشور ایجاد خواهد شد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن