ارائه الگوریتمی برای بهبود مدل‌سازی رخنه گل حفاری با استفاده از وارون‌سازی نمودارهای مقاومت الکتریکی

رخنه گل حفاری به‌دلیل اختلاف فشار گل موجود در حفره چاه و فشار سازند رخ داده و طی آن بخش مایع گل حفاری در مخزن رخنه کرده و ذرات جامد آن در دیواره چاه تشکیل ‏کیک گل را می‌دهد.‏ مقدار و هندسه رخنه توسط خصوصیات گل حفاری، ویژگی‌های سازند و اختلاف فشار بین گل و مخزن کنترل می‌شود.

رخنه گل حفاری باعث آسیب دیدگی محزن، کاهش کیفیت مخزنی و کاهش توان تولید بخشی از سازند که تحت تاثیر این فرآیند قرار گرفته، می‌شود. همچنین رخنه گل حفاری، داده‌های برداشت شده از مخازن، نظیر نمودارهای چاه پیمایی، داده‌های لایه آزمایی، نمونه‌های سنگ و سیال را تحت تاثیر قرار می‌دهد

. مدل‌های ریاضی و آزمایشگاهی متعددی برای شبیه‌سازی رخنه گل حفاری وجود دارد که هر یک به ابعاد خاصی از این فرآیند می‌پردازند. استفاده از این مدل‌ها در مخازن واقعی نتایج رضایت بخشی نداشته و نیازمند بهینه‌سازی هستند.

در این مطالعه الگوریتمی بر پایه وارون‌سازی نمودارهای مقاومت ارائه شده است تا عوامل اصلی تعیین کننده رخنه گل حفاری از جمله تراوایی کیک گل بهینه شده و مدل‌سازی توزیع گل حفاری در مخزن بهبود یابد. نتایج این مطالعه در تفسیر داده‌های لایه آزمایی و نمودارهای چاه پیمایی قابل استفاده است.

در این مطالعه برای بهینه‌سازی رخنه گل حفاری از طریق وارون‌سازی نمودارهای مقاومت القایی، برنامه کامپیوتری به شکل چرخه کار در نرم‌افزار پترل تهیه شد.

مقدار خطای انطباق نمودارهای مقاومت بازسازی شده با نمودارهای مقاومت واقعی به عنوان معیار کمّی بهبود توزیع رخنه گل حفاری در مخزن حاکی از بهبود چشمگیر مدل‌سازی رخنه گل حفاری با بهینه سازی خصوصیات کیک گل می‌باشد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن