افت متوسط سالیانه 44 سانتیمتری سطح آب زیرزمینی در دشت یزد – اردکان

رئیس اداره منابع آب منطقه شمالی(اردکان-میبد) یزد از افت متوسط سالیانه 44 سانتیمتری سطح آب زیرزمینی در دشت ممنوعه بحرانی یزد-اردکان در پی برداشت‌های بی رویه خبر داد.

به گزارش «انرژی امروز» از وزارت نیرو، مصطفی وطنخواه، با اشاره به خشکسالی‌های پی در پی در استان طی سال‌های گذشته تاکنون گفت: شهرستان اردکان در پهنه بندی خشکسالی استان طی دوره 12 ماهه منتهی به تیرماه 1401 در محدوده خشکسالی بسیار شدید تا شدید واقع شده است.

وی با بیان اینکه تنها 18درصد این دشت در شهرستان اردکان واقع شده است، گفت: به دلیل افت متوسط سالیانه 44 سانتی متری سطح آب زیرزمینی در این دشت، متوسط کسری مخزن این دشت بالغ بر 96میلیون مترمکعب است.

وطنخواه، ایجاد فرونشست زمین را از تبعات افزایش بهره برداری و افت سطح آب در دشت های مختلف استان دانست و گفت: فرونشست در لایه های آبرفتی زمین که پیش تر آبدار بوده اند، منجر به فشرده شدن خاک و بسته شدن خلل و فرج موجود در خاک شده و در ادامه این روند، آب های سطحی و آب های حاصل از نزولات جوی، قادر به جذب در داخل لایه های آبرفتی زمین نشده و به صورت روان آبهایی تنها در سطح زمین جاری و در پی این فرآیند، پوشش روی خاک که در طول میلیون ها سال ایجاد شده است، ظرف مدت بسیار کوتاهی از بین می رود.

وی نتیجه این روند را مرگ آبخوان و از بین رفتن کشاورزی و زراعت و باغداری در زمین های حاصلخیز دانست و گفت: دشت ها به مرورزمان به کویر لم یزرع تبدیل شده و عوارض اجتماعی و اقتصادی زیادی دامن گیر کشور خواهد شد.

وی در مورد توزیع منابع آبی شهرستان اردکان گفت: بیش از 68درصد منابع آبی این شهرستان در دشت یزد-اردکان ،17درصد در دشت عقدا و مابقی در سایر دشت های این شهرستان واقع شده، و از مجموع 374 حلقه چاه موجود در شهرستان، 214 حلقه مربوط به کشاورزی، 49 حلقه مربوط به شرب و 111 حلقه مربوط به صنعت و خدمات است.

رییس اداره منابع آب منطقه شمالی استان با اشاره به اقدامات حفاظتی این اداره گفت: تاکنون حدود 82 درصد از چاه های کشاورزی و 70 درصد چاه های صنعتی اردکان به کنتور هوشمند مجهز شده است و در مورد نصب کنتور بر روی باقیمانده چاه ها نیز با همکاری اداره برق و انجام اقدامات حفاظتی موضوع در حال پیگیری تا نصب 100 درصدی است.

وی یکی از معضلات این شهرستان را شناسایی چاه های غیرمجاز عنوان کرد و گفت: این چاه ها عمدتا در واحدهای صنعتی حفر و به دلیل استتار به راحتی قابل شناسایی نبوده ولی با تلاش گروه گشت و بازرسی، از ابتدای سال، 8 حلقه چاه آب غیرمجاز شناسایی و6 حلقه پر و مسدود شده است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

فاطمه لطفی

• فوق لیسانس مهندسی محیط زیست • خبرنگار تخصصی انرژی • مترجم کتابهای عطش بزرگ، تصفیه پسابهای صنعتی، تصفیه آب، استفاده مجدد از آبهای صنعتی، فرایندها و عملیات واحد در تصفیه آب و ساز و کار توسعه پاک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن