رکوردهای جدید تحویل گاز به نیروگاهها و صنایع/ افزایش 2 برابری ذخیرهسازی گاز
سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران: شرکت ملی گاز ایران در 6 ماه نخست امسال ۱۶ درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل به نیروگاهها گازرسانی کرده و در زمینه گازرسانی به صنایع نیز روند صعودی داشته است. این در حالی است که ذخیرهسازی گاز هم 2 برابر افزایش پیدا کرده است.
به گزارش «انرژی امروز» از شرکت ملی گاز ایران، سعیدعقلی با ارائه آماری دررابطهبا نقش صنعت گاز در تأمین سبد انرژی کشور گفت: بیش از 70 درصد انرژی کشور با گاز طبیعی تأمین میشود، این در حالی است که بر خلاف سالهای قبل، در حال حاضر تأمین سوخت بخشهای مختلف در تمام سال تقریباً به یک اندازه است. به این معنا که انتقال گاز در تابستان معادل فصل سرد است.
وی در ادامه تأکید کرد: این شرایط در حالی حکمفرماست که همکاران ما در بخش فرآورش در پالایشگاههای گاز و مجموعه انتقال گاز همزمان در ماههای گرم سال انجام تعمیرات اساسی و اضطراری را نیز در دستور کار دارند درعینحال در این شرایط روزانه ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز تولید و توزیع میشود. با تلاش همکاران ما مدتزمان تعمیرات اساسی امسال نسبت به سال گذشته کاهش یافت که این موضوع سبب افزایش تولید گاز هم شده است.
افزایش ۱۶ درصدی گازرسانی به نیروگاهها در 6 ماه نخست امسال
عقلی در ادامه این نشست به آمار گازرسانی به نیروگاهها در 6 ماه نخست سال جاری اشاره کرد و گفت: در مجموع، مصرف گاز 101 نیروگاه کشور در 6 ماه نخست امسال افزایش 16 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل را نشان میدهد.
وی در ادامه با بیان اینکه این شرکت در تعامل حداکثری با وزارت نیرو و شرکت مدیریت شبکه برق ایران با گازرسانی به نیروگاهها نقش بیبدیلی در حفظ جریان پایدار برق کشور دارد، بیان کرد: انرژی گاز 93 درصد از سوخت موردنیاز نیروگاهها برای تولید برق کشور را تأمین میکند.
عقلی در ادامه به آمار گازرسانی به نیروگاهها در تابستان اشاره کرد و گفت: تابستان امسال به طور متوسط روزانه 320 میلیون مترمکعب گاز به نیروگاهها تحویل شد که نسبت به تابستان سال گذشته 16.1 درصد افزایش داشته و همچنین در این فصل 88 روز بیشتر از برنامه تعهد، گازرسانی به نیروگاهها انجام شده است. این امر منجر به افزایش ظرفیت راهبردی نفت گاز و سوخت مایع برای دیگر بخشهای مصرفکننده شد.
سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران افزود: برای فصول سرد سال، تأمین ۹۰ میلیون مترمکعب در روز در شرایط محدودیت، برای نیروگاهها در برنامه قرار گرفته و نیروگاهها تا سقف نیاز ۲۲۰ میلیون مترمکعبی خود در زمستان از سوخت مایع بهعنوان سوخت جایگزین استفاده خواهند کرد.
گازرسانی به صنایع 13 میلیارد مترمکعب بیشتر
عقلی در ادامه با ارائه آماری دررابطهبا گازرسانی به صنایع گفت: در سال ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰ تحویل گاز به صنایع ۱۳ میلیارد مترمکعب افزایش یافت و از ۳۵ میلیارد به ۴۸ میلیارد مترمکعب رسید. این در حالی است که در این بازه زمانی تعداد مشترکان صنعتی ۱۰ درصد افزایش یافت؛ ولی گازرسانی ۳۵ درصد رشد پیدا کرد. همچنین در 6 ماه نخست سال جاری گازرسانی به صنایع نسبت به مدت مشابه سال قبل 4 درصد افزایش داشته است.
امکان مشارکت صنایع در طرحهای ذخیرهسازی گاز
وی با اشاره افزایش ۲ برابری ذخیرهسازی گاز در دو مخزن سراجه و شوریجه نسبت به مدت مشابه پارسال، گفت: امید است در زمستان شاهد تأمین پایدار گاز برای بخشهای مختلف باشیم.
عقلی با بیان اینکه گازرسانی به بخش خانگی اولویت شرکت ملی گاز ایران است، تأکید کرد: قراردادهای تأمین سوخت صنایع به دو بخش ۸ و ۴ماهه تقسیم میشود. در ۴ ماه پایانی سال مقرر شده که صنایع مقدمات استفاده از سوخت دوم را فراهم کنند. البته صنایع این امکان را دارند که با مشارکت و سرمایهگذاری در طرحهای ذخیرهسازی روزمینی شرکت ملی گاز ایران از مزایای این طرحها بهرهمند شوند.
بهرهوری در تمام بخشها ضروری است
سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع بهرهوری اشاره کرد و گفت: ایران از نظر برخورداری از منابع گازی جهان در رتبه دوم و از نظر تولید گاز در رتبه سوم جهان است اما مصرف گاز به حدی است که دچار ناترازی هستیم.
عقلی با بیان اینکه بهرهوری تنها به معنای صرفهجویی و بهینهسازی نیست و از این حجم انرژی که معادل روزانه شش میلیون بشکه نفت خام است باید استفاده بهتری کنیم، بیان کرد: گاز مصرفی معادل دوبرابر تولید روزانه نفت خام کشور است؛ از این رو همه بخشهای بالادستی و فرادستگاهی باید برای اجرای قوانین مربوط به بهرهوری فعال شوند و این موضوع فقط دستور کار وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران نیست.
وی افزود: بخش تجاری روزانه 50 میلیون مترمکعب و بخش کشاورزی روزانه تا 52 میلیون مترمکعب گاز مصرف میکنند و نیازمند افزایش بهرهوری در مصرف گاز در این بخشها هستیم.
تعهدات صادراتی و واردات گاز مطابق برنامه در حال اجراست
سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در خصوص صادرات و سواپ گاز گفت: در بحث صادرات، مطابق نیاز اعلامی، برنامه صادراتی به کشورهای مقصد در حال انجام است. در زمینه سواپ گاز هم بر مبنای درخواست جمهوری آذربایجان سواپ گاز انجام میشود.
عقلی در پایان در رابطهبا واردات گاز از ترکمنستان افزود: در تیرماه امسال تست مقطعی واردات 10 میلیون مترمکعبی گاز از ترکمنستان انجام شد. در حال حاضر نیز واردات گاز از ترکمنستان به طور میانگین روزانه ۷.۵ میلیون مترمکعب است.