عبور صادرکنندگان قیر از چالش مالیاتی تلاش برای بازپسگیری 60 بازار در جهان
ﻋﻀﻮ ﻫیاﺖ ﻣﺪﯾﺮﻩ ﺍﺗﺤﺎﺩﯾﻪ ﺻﺎﺩﺭﮐﻨﻨﺪﮔﺎﻥ ﻓﺮﺁﻭﺭﺩﻩ ﻫﺎﯼ ﻧﻔﺖ ﻭ ﮔﺎﺯ ﻭ ﭘﺘﺮﻭﺷﯿﻤﯽ با تاکید بر اینکه خروج قیر از دسته کالاهای نفتی، تصمیم درستی بود، گفت: احتساب قیر جزو کالاهای نفتی و مشول مالیات شدن صادرات قیر در برنامه پنجم توسعه موجب از دست رفتن بازار ایران در حدود 60 کشور خارجی شد.
سیدحمید حسینی در گفتگو با خبرنگار پالایش «انرژی امروز»، با تاکید بر اینکه «در برنامه چهارم توسعه مقرر شد کالاهای نفتی و غیرنفتی از یکدیگر مجزا شوند»، گفت: صادرات کالاهای نفتی مشمول مالیات شدند و کالاهای غیرنفتی، معاف از مالیات. در آن زمان با وزارت بازرگانی مذاکره کردیم تا هر محصولی که استخراج شده از معدن است یا فرآیند مرحله اول پالایشی در آن انجام میشود، کالای نفتی قلمداد شود؛ بدین ترتیب گاز، نفت و چیزهایی که از چاه استخراج می شد، بنزین، گازوئیل، مازوت، وکیم باتوم وحلال ها، فرآوردههای نفتی شدند و بقیه محصولات، غیرنفتی.
وی تصریح کرد: در برنامه پنجم توسعه، برخلاف این منطق، قیر را وارد دسته کالاهای نفتی کردند درحالیکه قیر کالای صنعتی است و بعد از پالایشگاه تولید می شود. به هر صورت قیر وارد دسته کالاهای نفتی شد واین مساله بخش خصوصی را بهشدت گرفتار کرد؛ چرا که گمان نمیکردند قیر جزو کالاهای نفتی محسوب شود، بنابراین، همه صادرکنندگان فعالیت خود را از این حوزه بیرون کشیدند و به سمت تجارت در دبی رفتند؛ بدین صورت اعتبارات این افراد نیز از بانک ها خارج شد چراکه بانک در شرایطی اعتبار میداد که افراد LC داشته باشند.
حسینی ادامه داد: صادرکنندگان قیر نیز ترجیح دادند که LC را هم به نام شرکتها در دبی بگیرند؛ بنابراین، صادرات مختص به شرکتهای نفت جی و پاسارگاد به عنوان صادرکنندگان اصلی شد. صادرکنندگان قبلی نیز پشت سر سایرین رفتند و این مساله به نفع صادرات قیر نبود. یک سری افراد معلوم الحال، مجهول و غیر متخصص میدان دار قیر شدند و نفوذ قیر ایران در بازار 80 کشور به 21 کشور رسید.
دبیرکل اتاق مشترک بازگانی ایران و عراق همچنین با تاکید بر اینکه پیش از قرارگیری «قیر» در دسته کالاهای نفتی، کیفیت قیر صادراتی ایران، همه جای دنیا مورد تایید بود، گفت: پس از تغییر شرایط در برنامه پنجم توسعه، در بسیاری از بازارها با مشکل کیفیت مواجه شدیم و ورود کالای ایرانی ممنوع شد.
حسینی با تاکید بر اینکه «خروج قیر از دسته کالاهای نفتی، حرکتی منطقی بود»، گفت: این امر باعث میشود صادرکنندگان با سابقه، دوباره وارد بازار شوند؛ بورس رقابتی و قیر خریداری شود؛ این تصمیم باعث دوباره رقابتی شدن بازار میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که «چقدر زمان برای احیای دوران خوش صادرات قیر لازم است و امکان بازپس گیری بازارهای ازدست رفته وجود دارد؟»، گفت: کار نشدنی نیست، صادرکنندگان با سابقه قیر، بعضا برند و معتبر هستند. به عنوان مثال من سال 1375 کارم را شروع کردم، 10 سال لیدر بودم و باز هم برندم یک برند شناخته شده است؛ وقتی در بازار نیستم خریدار نمیداند از کجا قیر بخرد؛ بسیاری از دوستان در شرکت های بزرگ نفتی و بین المللی رجیستر بودند و اکنون خیلی از شرکتهای جدید رجیستر نیستند؛ برگشت این دوستان به بازپس گیری بازارهای ازدست رفته کمک می کند.
دبیرکل اتاق مشترک بازگانی ایران و عراق درمورد میزان مالیاتی که از زمان اجرای برنامه پنجم توسعه از فعالان حوزه قیر گرفته میشد، گفت: 25 درصد مالیات میگرفتند؛ محاسبه آن هم مشکل بود و در بسیاری از موارد علیالراس مطرح میشد.