حل مشکل خوزستان با تخصیص یک میلیارد دلار به وزارت نیرو

وزیر نیرو گفت: حال که فصل بودجه است، حداقل 1 میلیارد دلار از صندوق توسعه ارزی برای وزارت نیرو با اولویت استان خوزستان تخصیص داده شود.ما ذره ای فروگذار نمی‌کنیم اما اعتبار نیاز هست و باید برای پیشبرد برنامه‌ها  آن را در نظر بگیریم.

به گزارش انرژی امروز، روز گذشته جلسه کمیسیون انرژی مجلس و مجمع نمایندگان استان خوزستان با حضور بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت، حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل، به منظور رسیدگی به وضعیت استان خوزستان و ارائه گزارش وزارت نیرو، وزارت نفت و سازمان حفاظت محیط زیست درباره پدیده ریزگردها و گرد و غبار برگزار شد. در این بین بحثی میان دو نماینده عضو کمیسیون انرژی و وزیر نیرو ایجاد شد.

ساعدی:تالاب‌ها را به خاطر استخراج نفت قلع و قمع کردند

 ابتدا قاسم ساعدی، نماینده مردم دشت آزادگان و هویزه با لحنی تند و انتقاد آمیز خطاب به مسئولان دولتی حاضر در جلسه به ایراد سخنرانی پرداخت. وی سخنانش را در قالب چند سئوال مطرح کرد و در ابتدا تاکید کرد: چالش خوزستان، چالش عادی نیست بلکه زندگی و سلامتی مردم را به چالش کشیده است. گذشت از این چالش، تساهل و اهمال‌ها در قبال آن به معنی  بی اعتنایی به انسان و حذف انسانیت است. جناب آقای زنگنه، علت خشکاندن تالاب‌ها قلع و قمع آن توسط وزارت نفت است، خدا را شاکریم که خانم ابتکار در گفتگویشان اعلام کردند که تخلف شرکت‌های نفتی عامل خشکاندن تالاب‌ها و تبدیل آن به کانون بحران منطقه است.

وی در ادامه افزود: آیا نمی‌شود ما بدون خشکاندن تالاب‌ها و همانند آنچه در فلات قاره انجام می‌دهیم و با حفظ وضعیت آن بهره برداری انجام دهیم. چه کسی باید پاسخگو باشد؟ چرا باید همه وسایل حفاری در خشکی باشد تا نیشکر ها سوزانده نشده و آسیب‌ها وبیماری‌ها را افزایش دهیم.

ساعدی باردیگر خطاب به زنگنه گفت: شما چقدر اطلاع دارید که زمین‌های حاصلخیز کشاورزی از کشاورزان گرفته شد و گودال‌های عمیق جهت خاکریزی جاده‌های اطراف هور و تالاب استفاده شده‌است. آیا نگاهی به پسماندهایی که از سوی فعالیت‌های این وزارت خانه در زمین‌های کشاورزی رها می‌شود انداخته‌اید؟

وی در ادامه افزود: شما هر گونه بخواهید توجیه کند باید بپذیرید یکی از عوامل اصلی مشکلات استان خوزستان فعالیت‌های وزارت نفت است که به دلیل بی‌برنامگی این وزارتخانه، طبیعت به هم خورده است. چنانچه شما ظرف 24 ساعت نزدیک به 800 بشکه نفت تولید می‌کند که اگر تعطیل شود که شد ضرر اقتصادی بسیاری به کشور می‌زند.

وزارت نیرو در کمال بی‌انصافی عمل می‌کند

این عضو کمیسیون انرژی مجلس در ادامه خطاب به وزیر نیرو گفت:وزارتخانه شما در کمال بی انصافی با وزارت نفت هم صدا شدید و حق‌آبه زمین‌های کشاورزی را قطع کردید و کرخه و کارون را به فاضلاب تبدیل کردید. شما در پیشگاه حق تعالی چه جوابی دارید که 5 میلیون انسان را به نابودی می‌کشانید.

وی با بیان اینکه هورالعظیم به تنهایی 2 میلیارد متر مکعب ظرفیت آبگیری دارد، تاکید کزد:آن قدر از آن انتقال داده شده که چیزی جز فاضلاب نمی‌بینیم. به گفته خانم ابتکار  70 درصد است.

ساعدی با بیان اینکه من برای خانم ابتکار تاسف می‌خورم، گفت: ایشان به عنوان کارشناس و حامی حوزه محیط زیست این موضوع را مهاضمه کرده‌است. موضوع سوزاندن نیشکرهای خرمشهر را هم که می‌دانید.

وی باردیگر خطاب به چیت‌چیان گفت: شما پی در پی مصاحبه می‌کنید و فکر می‌کنید با نصب چند ژنراتور دل ما را خوش کردید. شما چگونه می‌توانید بیماری‌های صعب‌العلاج پیش آمده را پاسخ دهید؟ برای چشم انداز 20 ساله برای برخی استانها روزانه برنامه ریزی می‌کنید اما برای استان خوزستان چنین نیست. آیا فرقی میان مردم این استان و آن استان هست. مگر خوزستانی ها مردم این مرز و بوم نیستند.

مردم نجابت به خرج دادند که اجازه حضور به خانم ابتکار دادند

ساعدی خطاب به ابتکار نیز گفت: شما خانم هستید و از لحاظ روانی حساس‌تر چگونه وجدانتان به شما اجازه می‌دهد که وضعیت مردم این استان را ببینید و غلظت بالای این ریزگردها و بیمار شدن مردم این منطقه را ببینید و سکوت کنید، مردم این استان نجابت به خرج می‌دهند وگرنه حتی به شما اجازه ورود به فرودگاه را نمی‌دادند.

وی خطاب به رئیس پدافند غیرعامل هم گفت: شما چرا سکوت می‌کنید؟ علتش نفت است؟ نفت برای ماست. آیا می‌خواهیم خاطر تلخ میادین مشترک با قطر را تکرار کنیم، که آمد طبیعت را قلع و قمع کرد و به خشکی تبدیل کرد تا استخراج نفت را زودتر انجام دهند.

ساعدی در پایان گفت: در انجام وظایفتان اراده داشته باشید. از دادستان کل کشور می‌خواهم برای رسیدگی به این موضوع ورود پیدا کند و با مقصران برخورد کند.

وزیر نیرو: قطع برق بیشتر از 11 ساعت پیاپی نبود

پس از آن وزیر نیرو به بیان توضیحات و ارائه گزارش پرداخت.وی در ابتدا سخنش از همه نمایندگان حاضر در جلسه تشکر کرد و گفت: قطعا برای حل مشکلات بزرگ باید همفکری و همکاری بیشتر داشته‌باشیم تا با هم‌افزایی توان دستگاه های مختلف به نتیجه مطلوب برسیم.

وی در ادامه افزود: در چند هفته اخیر ما با بروز مشکلاتی ناشی از گرد و خاک و سیل و برف و سایر موارد داشتیم که در بسیاری از نقاط کشور بود. البته به لحاظ اهمیت استان خوزستان در کشور، نیازمند توجه بیشتر به این منطقه هستیم. در این استان پیچیدگی متفاوتی وجود دارد که نیاز به توضیح و تشریح دارد.

چیت چیان با بیان اینکه ابتدا باید ببینیم چه اتفاقی افتاده‌است؟ چرا اتفاق افتاد؟ اقداماتی که انجام شده چیست؟ اقداماتی که باید با برنامه انجام گیرد چیست؟ در نهایت کمک های ما از مجلس برای حل مشکل چیست؟ تصریح کرد: ما در هشتم و نهم بهمن هجوم گردو خاک داشتیم و این بار موضوع ریزگرد نبود که در منطقه شرق و جنوب شرق اهواز بلند شد،  که این گرد و غبار در اهواز و سایر شهرها بر تاسیسات برق قرار گرفت و با کمی باران به گل تبدیل شد و وضعیتی را به وجود آورد که از 8700 کیلومتر خط  انتقال 4820کیلومتر تحت تاثیر پدیده قرار بگیرد و از مدار خارج شود.

وزیر نیرو با بیان اینکه از 207 پست توزیع استان 105 تا مورد هجوم گرد و خاک قرار گرفت، گفت: این ها هم از مدار خارج شد. در نتیجه برق در اهواز و چند شهر دیگر خوزستان قع شد به دتبال آن آب هم در اهواز قطع شد و60 درصد مشترکین آب در معرض بی‌آبی قرار گرفتند. زمان آن هم از 4 صبح تا 3 بعداز ظهر یعنی 11 ساعت بود.

وی در ادامه افزود: در 23 بهمن مه غلیظی با رطوبت 97 درصد ایجاد شد، دوباره این مه غلیظ با گردوخاکی که بر روی تاسیسات بودباعث قطع برق اهواز و 11 شهر شد. نیروگاه های رامین، خرمشهر، آبادان و ماهشهر از مدار خارج شد . آب اهواز از 4:30 صبح تا 12 ظهر قطع شد و 80 درصد مشترکین آب نداشتند.

چیت چیان به حادثه سوم در 29 بهمن اشاره کرد و گفت: در این زمان هم نم باران آمد و از ساعت 7غروب تا 10 صبح 200 فیلر از 320 فیلر اهواز قطع شد. پس ما قطع برق را فقط در اهواز دارد.

ساعدی:برخی مناطق 48 ساعت آب و برق نداشتند

در این بین ساعدی با بیان اینکه برخی مناطق 48 ساعت قطعی آب و برق داشتند، گویا گزارش درست به شما ارائه نمی‌دهند و شما فقط توجیه می‌کنید، جلسه را ترک کرد.

وزیر نیرو:انتظار از کارافتادن همزمان همه پست­های برق را نداشتیم

وزیر نیرو در ادامه با بیان اینکه این گرد و غبار در تاریخچه استان خوزستان استثنا بود، تاکید کرد: لایه ضخیمی از خاک روی تجهیزات بود و باران نه آنقدر شدید بود که این خاک را بشوید و نه کم که مشکل ایجاد نکند.  این رطوبت موجب شد که مقره‌ها به هادی تبدیل شدند وقتی چنین شود جرقه می‌زند و با تغییرات بعدی به تاسیسات آسیب فراوان وارد می‌کند یا باعث می‌شود رله‌های حفاظتی آن تجهیزات را از مدار خارج کند. این نه در یک نقطه بلکه در صدها نقطه به صورت همزمان افتاد، که بی سابقه بود.

چیت‌چیان با بیان اینکه اهواز به دلیل دشت و مسطح بودن نیاز به پمپاژ آب دارد، تاکید کرد: ما در سایر استانها به دلیل ارتفاع ذخیره آب تا چندساعت داریم اما در اهواز اینگونه نیست از طرفی طی 30 یا 40 سال گذشته شاهد چنین اتفاقی نبودیم پس انتظار چنین مشکلی را نداریم. ما برق برای  توزیع و تصفیه آب را از چند پست مختلف تامین می‌کردیم که در صورت بروز مشکل جایگزین هم شوند انتظار از کار افتادن همه پست‌ها را نداشتیم.

وی در ادامه افزود: در حادثه سوم که شدیدتر از 2 حادثه قبل بود به دلیل تامین برق از بخش دیگری قطعی آب را شاهد نبودیم.

همه کشورها از این نوع قطعی برق دارند

وزیر نیرو پس از آن به مقایسه حادثه پیش آمده در خوزستان با سایر بخش‌ها پرداخت و گفت: طوفان کاترینا در امریکا موجب قطع برق 1 3 مشترک در برخی جاه‌ها تا 7 روز شد. زلزله ازمیر ترکیه باعث قطع برق 23 درصد کل شبکه برق ترکیه شد و ساعت‌های متوالی شد. حادثه فوکوشیما که سونامی بود هم موجب قطع برق 700 هزار مشترک شد. طوفان در کانادا هم 900 هزار مشترک را به مدت یک هفته با قطعی برق روبرو کرد.گاه حوادث طبیعی حتی در کشورهای پیشرفته هم بر پیش‌بینی‌ها غلبه می‌کند.

وی در ادامه به اقدامات صورت گرفته در این مدت پرداخت و تصریح کرد: در فاصله بین 9 تا 22 بهمن 63 پست انتقال و توزیع شسته شد. در دومین حادثه ما همه مسئولان وزارت نیرو را موظف کردیم که در استان حضور پیدا کنند. خودم هم حاضر شدم.

قطعی برق خوزستان ممکن بود تمام کشور را خاموش کند

چیت‌چیان با بیان اینکه بازیابی شبکه 12 ساعت طول کشید، تاکید کرد: به شکر خدا با تلاش و کوشش توانستیم از گسترش این اتفاق به شمال خوزستان و سایر استان‌ها جلوگیری شود. این خطر وجود داشت که تمام کشور دچار خاموشی شود.

وی در ادامه افزود: تمام مقره شوهای تمام شرکت­های کشور را به این استان اعزام کردیم و حداکثر زمان حضور آنها سی و چند ساعت بود. از سایر دستگاه‌ها، شهرداری، سپاه و سایر بخش‌ها کمک گرفتیم.

وزیر نیرو با اشاره به ارسال 17 دیزل ژنراتور به این استان، تصریح کرد: در حال حاضر کل برق اهواز تحت پوشش این ژنراتورها قرار گرفته تا اگر باردیگر دچار مشکل شده‌ایم، حداقل آب مردم تامین شود. در همین مدت قراردادها با پیمانکاران بسته شد و الان 50 گروه از طرف پیمانکاران برای شست‌وشوی مقره‌ها هستند.

وی در ادامه افزود: 500 نفر در قالب 140گروه از تمام شرکت‌های توزیع برق اعزام شده‌اند و مشغول فعالیت هستند، از جمله شست و شوی خطوط انتقال و توزیع. بسیج پیش آمده از نوع آن چیزی است که در دوران جنگ اتفاق افتاد.

چیت چیان با بیان اینکه تمام مقره‌های سیلیکونی که در تمام شرکت‌های برق کشور وجود داشت و تجهیزات بخش توزیع و انتقال به این استان ارسال شده‌است، تاکید کرد: از کارخانه‌های مقره سازی خواسته شد هر آنچه در انبار از مقره‌های سیلیکونی دارند به اهواز برده تا مقره‌های سرامیکی و آسیب دیده تعویض شود.

وی همچنین گفت: شست و شوی مقره‌ها و تعویض مقره‌های آسیب دیده اهواز طی 15 روز انجام می‌گیرد. همه در حال کار شبانه روزی هستند. 2100 پایه و دکل باید شسته شود، حدود20 درصد انجام شده و طی 18 روز کامل می‌شود. شست و شوی مقره‌ها و پست‌های حساس که 71 مورد انجام شده‌است. همچنین به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ شده که هر 6 ماه یکبار شست و شو مقره ها را انجام گیرد. 93 هزار زنجیره مقره تغییر خواد کرد که 42 هزار آن دارای اولویت است که بخشی از آن از خارج از کشور وارد می شود و قراردادهایش بسته شده‌است.

وزیر نیرو تصریح کرد: پوشش سیلیکونی برای 26 پست حساس که بیشترین تکرار خاموشی را داشتند در نظر گرفته شده که مواد آن به زودی وارد می‌شود. همچنین 40 دستگاه خودرو مقره شو که 10 تا از آن در حالت وصل برق می‌تواند کار را انجام دهد و  30 دستگاه با قطع برق فعالیت انجام می‌دهند. امیدواریم کارها با توان و سرعت بالا انجام شود.

وی درباره وضعیت آب این استان گفت: ما به عنوان وزارت نیرو با توجه به بررسی انجام شده طی روزهای گذشته از منشاهای گردو خاک در استان خوزستان، آمادگی آن را داریم در میزانی که برایمان میسر است آب برای جنگل کاری در اختیار بگذاریم. در سال 93 یک میلیارد و 8 میلیون متر مکعب آب از کرخه رها کردیم که در هورالعظیم تجمع کرد. در سال 94  یک میلیارد و 800 میلیون متر مکعب  آب رهاسازی و وارد هور شد.  الان بیش از 70 درصد هور پوشیده از آب است.

چیت‌چیان تاکید کرد: طبق گزارش منتشر شده 60 درصد هور شادگان نیز مملو از آب است. ما طی این مدت کار خاصی نمی‌توانستیم بکنیم چون مارون طی این مدت آورد پرآبش 2 2 میلیارد متر مکعب بوده‌است که سال گذشته فقط 770 میلیون متر مکعب داشته‌‌است که هم برای شرب و هم کشاورزی مصرف شود. 

فروش برق تنها 50 درصد هزینه صنعت برق را تامین می‌کند

وی در در رابطه با منشا خارجی ریزگردها گفت: از وزارت خارجه و سازمان حفاظت محیط زیست خواهان پیگیری هستیم و حتی اگر نیاز به شکایت به مراجع بین المللی باید آن را پیگیری کنید.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه درآمد فروش برق حتی 50 درصد هزینه صنعت برق را تامین نمی‌کند، خاطر نشان کرد: قانون تصویب شده که ما به‌التفاوت قیمت تولید و فروش به وزارت نیرو داده شود تاکنون انجام نگرفته است. مقدار آن 17 هزار و 800 میلیارد تومان است همین موج زمین گیری ما شده‌است.

چیت‌چیان در پایان گفت: حال که فصل بودجه است، حداقل 1 میلیارد دلار از صندوق توسعه ارزی برای وزارت نیرو با اولویت استان خوزستان تخصیص داده شود. ما در خوزستان، تهران و مازندران بیشترین نگرانی را درباره برق داریم با این کار باید تقویت شبکه انجام گیرد. ما ذره ای فروگذار نمی‌کنیم اما اعتبار نیاز هست و باید برای پیشبرد برنامه‌ها  آن را در نظر بگیریم.

 خادمی: مقایسه با کشورهای پیشرفته در برابر حوادث طبیعی قیاس مع الفارغ است

پس از اظهارات وزیر نیرو، هدایت الله خادمی در واکنش به اظهارات وزیر و مقایسه ای که با حوادث کشورهای پیشرفته داشت، تاکید کرد: اگر آن طوفان کاترینا و اتفاق فوکوشیما در ایران می‌افتاد ما و وزرا و رئیس جمهور و همه را آب می‌برد. این قیاس مع الفارغ است و ما توان چنین مقابله ای را نداریم.

وی در ادامه تصریح کرد: گاهی بودجه مملکت بین شهرها خود مسئولان آقای جهانگیری، آقای روحانی و آقای نوبخت نقسیم می‌شود.  بودجه کرمان بین سال 94 و 95 ، 300 درصد افزایش یافته است. ما هی به خانم ابتکار گیر می‌دهیم که چرا کار پیش نمی‌رود؟ یعنی ما متوجه این مناسبات نمی شویم؟ مگر خانم ابتکار برای انشعابات و انتقال آب مجوز صادر می‌کندکه ما این چنین انتظار داریم؟ قرار بود این طرح‌ها جلویش گرفته شود چه شد ؟ رئیس جمهور باید پاسخگو باشد.

نماینده مردم ایذه و باغملک با بیان اینکه تصمیم نابخردانه آقای بیطرف تمام روستاهای ایذه را به زیر آب برد، تاکید کرد: هنوز پل نزدند و 20 نفر کشته شدند. آقای وزیر نیرو شما می گویید همه امکانات را  به خوزستان آوردید اگر اتفاقی در تهران و شیراز می افتاد همه امکانات این چنین بود. من جای شما بودم چنین نمی گفتم.

 وی در پایان گفت: آقای زنگنه شما قرار بود که در دستگاه­های حفاری فیلترهایی باشد که پسماندها و مواد شیمیایی در زمینهای مردم رها نشوند. یک برنامه اولیه آغاز شد و ادامه پیدا نکرد در آزادگان و یادآوران همه این مواد همینگونه رها شده‌است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن