اولویتهای پسابرگزیت بریتانیا؛ تمرکز بر آسیا و افزایش کلاهکهای هستهای
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا روز سه شنبه به هنگام رونمایی از تغییرات اساسی در اولویتهای سیاست خارجی و دفاعی این کشور گفت که تعامل دیپلماتیک با کشورهای آسیایی از اولویت های دهه آینده بریتانیا خواهد داد.
به گزارش «انرژی امروز» از یورونیوز، سند راهبردی جدید دولت بریتانیا با چشم انداز «بریتانیای جهانی» پیشبینی کرده است که این کشور به سمت منطقه هند- اقیانوس آرام متمایل شود. بر اساس این سند، بریتانیا میخواهد با توجه به تغییر مرکز ثقل ژئوپلیتیک و اقتصادی جهان به سمت شرق و کشورهایی مانند چین، هند و ژاپن، به بازیگر مهمی در این منطقه تبدیل شود.
از همین رو دولتمردان بریتانیایی اگر چه به صراحت از روسیه به عنوان «فوریترین تهدید برای امنیت شان» یاد میکنند اما در برابر چین با لحن ملایم تری سخن میگویند. با این حال اگرچه این روزها چالش های حقوق بشری در چین خودنمایی میکند اما آقای جانسون با اتخاذ یک رویکرد متعادل نسبت به پکن، به دنبال روابط مثبت تجاری و سرمایه گذاری با این کشور است.
جانسون روز سه شنبه خطاب به نمایندگان مجلس عوام بریتانیا گفت: «تردیدی وجود ندارد که چین برای جوامع باز مانند جامعه ما چالش های بزرگی ایجاد خواهد کرد اما ما در جایی با چین کار خواهیم کرد که با ارزش ها و منافع ما سازگار باشد.» نخست وزیر بریتانیا از رابطه مثبت اقتصادی با چین به عنوان یکی از موضوعات اصلی در این مسیر یاد کرد.
جانسون در راستای سیاست جدید بریتانیا ماه آینده در اولین سفر بینالمللی اش که پس از جدایی کشورش از اتحادیه اروپا خواهد بود به هند سفر خواهد کرد.
تصمیم برای اعزام ناو هواپیمابر نیروی دریایی بریتانیا به شرق آسیا در اواخر سال جاری میلادی در راستای بازنگری در سیاستهای دفاعی این کشور ارزیابی میشود.
همچنین در بازنگری در سیاست های دفاعی بریتانیا زمینه افزایش کلاهکهای هسته ای بریتانیا به ۲۶۰ کلاهک هستهای فراهم شده است. ناظران سیاسی از این تصمیم به عنوان یک تغییر اساسی در سیاست ده ساله کاهش کلاهک های هسته ای به کمتر از ۱۸۰ کلاهک یاد میکنند.
بر اساس سند راهبردی جدید بریتانیا، «بازدارندگی هسته ای حداقلی، معتبر و مستقل در شرایط وخیم امنیت جهانی» برای تضمین امنیت این کشور ضروری است.
با این حال نخست وزیر بریتانیا تأکید کرد که کشورش نسبت به ناتو و حفظ صلح و امنیت در اروپا «متعهدانه و بی قید و شرط» عمل خواهد کرد. او همچنین گفت که آمریکا مهم ترین متحد بریتانیا باقی خواهد ماند.
دومینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا نیز در پاسخ به سؤالی درباره چرایی تقویت تواناییهای هسته ای بریتانیا به شبکه بی بی سی گفت که این موضوع یک «بیمه نامه نهایی» در برابر بدترین تهدید از سوی کشورهای متخاصم است.
اما کیر استارمر، رهبر حزب کارگر از سیاست های دولت بریتانیا در نادیده گرفتن موضوع «نقض حقوق بشر» در چین در حالی که از آن کشور برای سرمایهگذاری در زیرساخت های بریتانیا دعوت کرده است، انتقاد کرد.
او همچنین با انتقاد از نخست وزیر بریتانیا برای اشاره نکردن به موضوع صادرات تسلیحات نظامی، گفت که اگر «بریتانیای جهانی» هدف است، این موضوع نمیتواند به معنای فروش اسلحه به عربستان سعودی و قطع کمک به یمن باشد.
دولت بریتانیا از تغییرات اقلیمی و حفظ تنوع زیستی به عنوان اولویت های ده ساله آینده این کشور یاد کرده است. انتخاب اولویت های جدید بر اساس بررسی های یک ساله امنیتی، دفاعی، توسعه بین المللی و سیاست خارجی بریتانیا بوده است.
پیشتر آقای جانسون از افزایش ۱۶.۵ میلیارد پوندی (۲۳ میلیارد دلاری) هزینه های دفاعی بریتانیا در چهار سال آینده خبر داده بود که بیشتر بر فن آوری نوین مانند فضا و سایبری متمرکز است تا سیستم های سنتی مانند نیروی پیاده.
برخی منابع خبری از احتمال ارائه گزارش دفاعی در هفته آینده خبر دادهاند که به جزئیات طرح نوسازی نیروهای مسلح بریتانیا مانند کاهش ۱۰ هزار سرباز پرداخته است.